Aile yasasıyla yönetilen İnci, aküde dünya devleri arasında

Aile anayasasıyla geleceğe hazırlanan İnci Holding, akü üretiminde dünyada 6 büyük firma arasına girdi.

 

Elektrikli otomobillerde motor işlevini üstlenecek akülerin geliştirilmesi projesine hız veren holding, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin depolanması konusunda da araştırma yürütüyor.

 

Manisa da yeni kuracağı fabrikada, otomotiv dışı sektörlere yönelik akü üretimi de yapacak. İnci ailesi, şirketlerin ve ailenin birliğinin sürdürülebilmesi için aile anayasalarını hazırladı. 27 kişilik aileden 12 fert, holding bünyesinde çalışıyor. 8 i üçüncü, 4 ü ikinci kuşaktan oluşuyor. Diğer fertler, anayasa sayesinde mirastan kaynaklanan haklarının korunduğunu bildikleri için kariyerlerini başka alanlarda sürdürüyor. İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim, aile fertlerinin kariyerlerini şirkette yapma zorunluluğu olmadığını söylüyor.

 

İnci Holding in temelleri, 1952 yılında Cevdet İnci nin İncitaş ı kurmasıyla atıldı. 1982 de yeni bir yapılanmayla holdingleşen İnci Şirketler Grubu, jant ve akü üretimiyle satışında, Türkiye de otomotiv yan sanayiinin en büyük firmaları arasında yerini aldı. Cevdet İnci, aile anayasası çalışmalarını 1997 yılında başlattı, 2001 de yönetimi ikinci kuşak olan beş kızına devretti. Aile anayasası, 2007 de tamamlandı. Buna göre, holding yönetimi, anayasa gereği üç yılda bir değişiyor. Yönetim kurulu başkanını, ailenin ikinci kuşağını oluşturanlar kendi aralarında oy çokluğuyla seçiyor. 2010 da seçilen Meral İnci Zaim aile, iş ve hissedar şapkaları bulunduğunu ifade ediyor. Bunları birbirine karıştırmayacak bir yapı kurduklarını anlatıyor. Oluşturdukları aile meclisine girme yaşının 14 olduğunu kaydediyor. İnci de aile meclisi, aile konseyi tarafından yönetiliyor. Meclis, yılda iki defa toplanarak gündemi ve geçmiş 6 ayı değerlendiriyor. Meral İnci Zaim, süreci tamamlamanın kolay olmadığını vurguluyor: "Babam sağlığında, kurumun gelecek değerlerini oluşturmaya başlamıştı. Biz onun yanında, bu değerlerin içinde eğitimimizi sürdürdük. Aile üyelerinin sayısı arttıkça ve kuşaklar ilerledikçe, ortak dil paylaşımı için yeni platformlar gerektiğini gördük. Kurumlaşma çalışmalarının en önemli aşamasında, gerek yöneticiler gerek ailenin ortak bir anlayış içinde çalışmasına imkan verecek zemin oluşturduk. Aile şirketlerinde, anayasanın da bir parçasını oluşturan aile değerleri, doğal olarak şirketin temelini oluşturur."

 

İnci Holding, otomotivde geleceğe yatırım yapmaya başladı. Geleceğin otomobilleri olacak hibrit ve elektrikli araçlar için Ar-Ge ve yatırım hamlesi başlattı. Akü üretimi için Manisa da yeni bir fabrikanın temellerini attı. 100 dönümlük arazi üzerinde yapılacak yatırım, 40 milyon Euro ya mal olacak. Burada endüstriyel akü üretimine ağırlık verilecek. Toplam üretiminin yüzde 65 ini 65 ülkeye ihraç eden İnci Holding in cirosunun yüzde 86 sını, otomotiv yan sanayii oluşturuyor. Geçen yılki cirosu 500 milyon dolar olan İnci, bu yıl yüzde 13 büyüme hedefliyor. www.zaman.com.tr / ekonomi / 25.07.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR