Otomobil sektörü, bütün dünyada AR-GE nin (Araştırma-Geliştirme) en çok kullanıldığı, AR-GE çalışmalarına en fazla bütçenin ayrıldığı sektörlerden biri.

 

Otomobil sektöründe yeni modeller üretmeyen, kendisini yenileyemeyen markalar, yok olup gitmeye mahkum olurlar. Artık araçların şekli konusunda yapılabilecek fazla bir şey kalmadı. Motor tipleri, otomobil motorlarında yeni yakıt seçenekleri araştırılıyor.

 

Önce dizel motorların çok gelişmiş modelleri üretildi. Daha ekonomik olsun isteyenler için LPG li arabalar yapıldı. Elektrikle şarj edilen motorla çalışan arabalar hızla yaygınlaşıyor. Kimileri, yakın gelecekte deposuna su konulup çalışacak arabalar yapılacağını öne sürüyor. Hatta güneş enerjisi ile çalışacak arabalar, rüzgar enerjisi ile çalışacak arabalar da tasarlanıyor. Bu arada İngiltere de bir enerji şirketi insan dışkısı ile çalışan otomobil yapmış. Çevre dostu olarak kabul edilen bu aracın, 70 eve ait insan dışkısından elde edilecek metan gazı ile yılda yaklaşık 16 bin kilometre yol alabileceği belirtiliyor. Üstelik bu araç saatte 183 kilometrelik hıza da ulaşabiliyor.

 

Düşünebiliyor musunuz?.. Yakın gelecekte, belki de aracınızın yakıtı bitince kenara çekecek, muhtemelen daha geniş ağızlı olarak tasarlanmış depo kapağını açıp, içine edecek ve yolunuza devam edeceksiniz. www.ozgurkocaeli.com.tr / 09.08.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR