Almanya tasarruf yükü yoksulların sırtına

Alman Maliye bakanlığı 2011 bütçesini bugün kararlaştırmak istiyor, tasarruf planında en büyük yük yine yoksullara yükleniyor.

 

Haftalardan beri tasarruf planı konusundaki görüşmelerine devam eden koalisyon hükümetine Maliye bakanlığı tarafından derhal bir antlaşmaya varılması için son çağrı yapıldı. Bugün akşama kadar tüm bölümlerden 2011 yılı bütçesine onay vermeleri talep edildi.

 

2011 yılı için hazırlanan bütçe ile tasarruf tedbirlerinin bir kısmı uygulamaya konularak 2014 yılına kadar 82 Milyar Avro devlet bütçesinde tasarruf yapılması hedefleniyor.

 

Yeni bütçeyle öngörülen tasarruf planında en yüksek kesintiler sosyal yardım ve işsizlik parasının kombine edildiği ve Hartz 4 adı verilen ödemelerde yapılacak. Hartz 4 sosyal yardımı alanlar için ödenen emeklilik primleri azaltılacak. Bebek sahibi olanlara verilen ebeveyn parası (Elterngeld) da azaltılacak, Hartz 4 alanlarınki ise tamamen kaldırılacak. Genel olarak sosyal yardımlar ve normal işsizlik parası alanlara verilen ek ödemeler de kaldırılacaklar listesinde yeralıyor.

 

Nükleer santral işletmelerinden alınacak yeni vergilerle 2,3 Milyar Avro elde edileceği tahmin ediliyor. Ayrıca hava taşımacılığından alınacak vergilerden ve yenilenebilir enerji üreten şirketlere tanınan vergi indirimlerinin de kaldırılmasıyla yıllık 1 Milyar Avro bekleniyor.

 

Devlet teşviklerinde de önemli azaltmalara gidilecek. Sanayiide yüksek miktarlarda elektrik tüketen şirketlere yapılan vergi indirimleri kaldırılarak 2011 yılında 1 Milyar Avro, 2012 yılında ise 1,5 Milyar Avro devlet kasasına akacak. www.dunyabulteni.net / 19.08.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR