Gelişmiş ülke olan Türkiye için enerji olmazsa olmazdır
Taner Yıldız, Türkiye ninde büyümesini karşılayacak enerjiyi bizin mutlaka tedarik etmemiz gerekiyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yeni İpekyolu Projesi Enerji ve Ekoloji proje kapsamında Azeri doğalgazını sembolik olarak Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa ya ulaştıracak ABD Montana Üniversitesi öğrenci heyetini kabul etti.
Heyet Başkanı Montana Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Thomas Goltz, kabulde yaptığı konuşmada, Azerbaycan ı, Gürcistan ı geçtiklerini, daha sonra Türkiye ye geldiklerini, amaçlarının küçük bir tüp içerisindeki sembolik gazı Avrupa ya götürmek olduğunu söyledi. Goltz, 3 hafta süren, bazen zor bazen çok güzel bir yolculuk yaparak Ankara ya ulaştıklarını, bundan mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız da, gerçekleştirdikleri projelerde bu tür desteklerin önemine işaret ederek, projeler sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve bilimsel camia tarafından desteklenmediği takdirde yalnızca mekanik, yalnızca bir boru hattı olacağını, bu desteklerle birlikte bir nevi projenin ruhunun da oluşacağını ifade etti.
Bu tür uluslararası projelerin uluslararası arenada ses bulabilmesi ve enerji başlığının bir barış köprüsü haline gelebilmesinin temel yollarından birinin bu olduğunu ifade eden Yıldız, Yoksa enerji savaş gerekçesi olarak genelde kullanılıyor. O yüzden ben bu yaptığınız işlemin hem barışa konan bir katkı hem de ülkeler arası kültürlerin geliştirilmesi ve ortak dilin kullanılması açısından önemli bir eylem olduğu kanaatindeyim diye konuştu.
Daha sonra, Thomas Goltz, Bakan Yıldız a küçük bir tüp içerisindeki sıkıştırılmış sembolik doğalgazı verdi. Bakan Yıldız da, Biz bundan çok alıyoruz. Yılda 6 milyar metreküp civarında. Siz bunu İstanbul a, Avrupa ya götürün dedi.
TÜRKİYE İÇİN ENERJİ OLMAZSA OLMAZ
Daha sonra, heyetteki bir öğrenci, Bakan Yıldız a Türkiye nin enerji stratejisi var mı? Varsa nedir? sorusunu yöneltti.
Bakan Yıldız da Türkiye nin enerji stratejisi olduğunu, koyduğu politikalar, bu yönde yürüttüğü birçok işlem bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
Özellikle stratejimizde Türkiye nin büyümesine karşılık gelen enerji arz güvenliğini, öncelikle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyor olması. Yani her yerli kaynak yenilenebilir kaynak değildir ama yerli kaynaklarımızdan diyelim ki kömür var, yenilebilir değil ama rüzgar var, yenilenebilir. Yerli kaynak güneş var, su var. Bu enerji kaynaklarından Türkiye büyümesini karşılayacak, yapılanmasını sağlayacak ama bunun haricinde eğer yetmezse ki, rakamlar onu gösteriyor primer enerji dediğimiz doğalgaz, petrol, hatta nükleer gibi Türkiye nin gelişmişliğiyle beraber bunları yapabilecek bir strateji ve politikayı üretmiş olmak aynı zamanda bunların uygulanmasını takip etmek. Çünkü Türkiye nin büyümesini karşılayacak enerjimizi mutlaka tedarik etmemiz gerekiyor. Türkiye şunu diyemez, biz yerli kaynaklarımızdan enerjiyi elde ettik ama bu kadar yetti. 21 saat var, 3 saat yok Bunu diyemez. Gelişen ileri teknoloji sahibi olmak için uğraş veren, gelişmiş ülkeler kategorisine giren bir Türkiye için enerji olmazsa olmazdır.