Çin de çevreci devrim

Dünyada atmosferi en fazla kirleten ülke olan Çin, Almanya yı geride bırakarak yenilenebilir enerjide dünyanın en büyük pazarı haline geldi. Çin, bu alana ABD ile Avrupa’nın toplamından daha fazla yatırım yapıyor.

 

Çin’de çevreci bir devrim yaşanıyor. Çin in yenilenebilir enerji üretme kapasitesi henüz ABD nin gerisinde dünyada ikinci sırada. Ancak Çin rüzgâr, güneş ve su gibi doğal kaynaklardan elde edilen yenilenebilir enerji sektöründe en hızlı büyüyen ülke. Geçtiğimiz yıl Çin’de toplam 14 bin megawatt güce sahip rüzgâr türbinleri kuruldu.

 

Çin 2009 yılında rüzgâr gücü kapasitesini 25,8 gigawatta yükselterek Almanya’yı geride bıraktı. 2008’de Çin’in rüzgâr gücü kapasitesi henüz 12,02 gigawatttı. Çin güneş enerjisi sistemlerinde de Almanya’yı geçti. Geçtiğimiz yıl Çin, güneş enerjisini elektrik akımına dönüştüren fotovoltaik panellerin üretiminde pazar payını yüzde 40’a yükseltirken, Almanya’nın payı yüzde 15’e geriledi.

 

Üretim kalitesi yükseldi

Güneş enerji sistemleri sunan Çin-Alman ortak girişimi Sinosol AG Stuttgart’ın Yönetim Kurulu Üyesi Sven Krug bunu Çin’de üretim kalitesinin giderek yükselmesine bağlıyor. Krug, “Çin mallarının kalitesi başta gelen dünya markalarıyla yarışabilecek düzeyde. Deneyimlerimiz Çinlilerin de artık kalitenin sürekliliği konusunda ileri görüşlü olduklarını gösteriyor“ diyor.

 

Sinosol şirketi güneş enerjisi ürünlerini Çin den alıp, Avrupa’ya satıyor. Çin’de yenilenebilir enerji sektöründe yaşanan patlama sayesinde firma son yıllarda yüzde 100 büyüme kaydetti. Almanya’da çatılara kurulan her iki fotovoltaik güneş panelinden biri Çin’den geliyor. Alman firmalar Çinli rakiplerinin sunduğu uygun fiyatlarla baş etmekte zorlanıyor.

 

Alman firmaları zorlanıyor

Alman üreticiler Çinli firmaların devletten aldıkları teşviklerle rekabette avantaj sağladıkları eleştirisinde bulunuyor.

 

Ancak Sinosol AG Stuttgart’ın Yönetim Kurulu Üyesi Sven Krug, bu değerlendirmeyi doğru bulmuyor ve Almanya’da hükümetin verdiği teşviklerle özellikle ülkenin doğusunda büyük miktarda güneş enerji sistemleri kurulduğuna dikkat çekiyor. Sven Krug, Almanya’da Çinli firmalarla rekabette zorlanan Alman firmaların Çin’deki yenilenebilir enerji sektöründe şansını da düşük görüyor.

 

Krug, “Alman işletmelerin Çin’de üretim alanında şansları artık çok az. Çin’de olmayan onların ilgisini çekecek bir teknoloji geliştirmeleri halinde durum değişebilir.  Planlama alanındaysa Alman işletmelerin hâlâ şansı yüksek“ diyor.

 

Sven Krug, Alman firmaların güneş enerji sistemlerinin kurulduğu alanlar ve parkların planlamasında Alman firmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

 

Kamu ihaleleri

Diğer yandan Alman firmaları Çin’e cazip gelecek teknolojiye ulaşsalar da Çin’deki kamu ihalelerini kazanma şansları çok az.

 

Avukat Ji Hailong, “Yabancı firmaların resmi olarak ihalelere katılma hakkı var ama gerçek şu ki büyük projeleri Çinli firmalar alıyor. Bir başka deyişle, Çinli bir işletmeyle ‘Joint Venture’ adı verilen ortak girişimle ihalelere katılmak gerekiyor“ değerlendirmesini yapıyor. www.dw-world.de/dw / 15 Ekim 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR