SETT Shell Eco Marathon 2011 için iddialı

26 yıldır enerji verimliliği üzerine Avrupa, Amerika ve bu yıl itibariyle Asya’da düzenlenen, alanındaki en büyük ve dikkat çekici organizasyon olan 23 ülkeden 226 aracın katıldığı Shell Eco Marathon’da  2010 yılında SETTAR adlı aracı ile kendi kategorisinde Türkiye birincisi ve Avrupa yedincisi olan Sakarya Üniversitesi Enerji Teknolojileri Takımı (SETT) 2011 yılında düzenlenecek aynı organizasyonda gösterdiği bu başarıyı artırmak istiyor.

 

SETT tarafından geliştirilen hidrojen enerjili araç SETTAR, metal hibrit tüplerde depolanan ve suyun yapı elementlerinden biri olan saf hidrojeni, yakıt pilinde kimyasal yolla elektrik enerjisine dönüştürüyor. Elde edilen elektrik ile elektrik motoruna aktarılarak tahrik sağlanıyor. Aracın ek sistemler ile saf su ile de çalışması mümkün.

 

Konu hakkında açıklama yapan Ekip Başkanı Ahmet Hakan HIRCA; “Enerji teknolojileri üzerine araştırma ve çalışma yapan bir ekip olarak, uğraşlarımızın sonuçlarını bu tarz ulusal ve uluslararası organizasyonlarda görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu konuda başta üniversitemizin, sponsorlarımızın, ailelerimizin ve özveriyle çalışan arkadaşlarımızın büyük emeği vardır. Bu sene Mayıs ayında Almanya’da tekrar yarış var, SETT olarak bu yarışa gerekli özveriyi göstererek hazırlanmaya başladık. Projemizin bir kısım ihtiyaçlarını karşılayabilirsek, geçen seneden çok daha iyi bir derece elde etmeyi planlıyoruz. Bu projenin bize olan maddi ve manevi yükünü, taşımamıza yardımcı olmak isteyen kişi ve kuruluşlara ihtiyacımız var. ” diye konuştu.

 

ALTERNATİF enerjiye ve yenilenebilir enerjiye ilgi duyan ve bu alanda çalışma yapan lisans öğrencileri tarafından Sakarya Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan ve 2007 yılından beri akademik danışmanlar gözetiminde çalışmalarını sürdürmekte olan SETT in ayrıca SUNSETT adlı güneş enerjili ve HIDROSETT adlı hidrojen enerjili araçları bulunmakta.

 

Sakarya Üniversitesi Enerji Teknolojileri Takımı ından yapılan açıklamada ekibin fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak, ALTERNATİF  ve yenilenebilir enerji seçeneklerinin uygulanabilirliği üzerine çalışmalar yapmakta olan ekibin yenilenebilir enerji kaynaklarınca zengin olan ülkemizde bu enerji kaynakların kullanımına önem kazandırmak için, uygulanabilirliği çok uzak olmayan natif enerjili araçlar üzerine büyük bir çalışma gösterdiği belirtildi.

 

Açıklamada SETT in SUNSETT adlı güneş enerjili, HIDROSETT ve SETTAR adlı hidrojen enerjili araçları ile hem yeni enerji teknolojisinin altyapısına yönelik çalışmalar yapmakta hem de Uluslararası organizasyonlarda ülkemizi başarı ile temsil edilmekte olduğunun da altı çizildi.

 

Yenilenebilir enerji ve ALTERNATİF enerji bilincini herkese aşılamak ve bu enerji seçeneklerinin çevreci bir düzenle hayatımızda yer almasını sağlamanın da ekibin en büyük hedefleri arasında olduğu ayrıca açıklamada yer buldu.

 

Ekibin güneş, hidrojen ve rüzgar enerjisinin kullanımını arttırmaya yönelik fikir ve projeleri bulunmakta. Yeterli kaynağı bulabildikleri takdirde bu projeleri de gerçekleştirmeyi planlıyor.

 

SETT ile bağlantı kurmak için; http://www.sett.org.tr

www.yesilekonomi.com / 04.11.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR