Akkuyu’ya nükleer değil, güneş geliyor!

Greenpeace Akdeniz, Mersin Akkuyu’da kuracağı güneş panelleriyle, güneş enerjisinin daha temiz, daha hızlı ve daha güvenli olduğuna dikkatleri çekiyor.

 

Greenpeace Akdeniz, yenilenebilir enerjilerin ihmal edilen potansiyeline dikkat çekmek için Akkuyu’nun yanı başındaki Büyükeceli Beldesi Camisine bir güneş enerjisi sistemi kuruyor.

 

Greenpeace den bu konuda gelen açıklama şöyle:

 

Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği [GENSED] ile birlikte geliştirilen ve 14 Kasım’a kadar sürecek olan proje kapsamında, yöre halkını güneş enerjisi sitemleri konusunda bilgilendirme çalışmaları ve film gösterimleri gibi etkinlikler de düzenlenecek. Camiye kurulacak panellerin açılışı 14 Kasım Pazar günü yapılacak.

 

Greenpeace, kurulan güneş enerjisi sistemiyle, nükleere ve kirletici teknolojilere mahkûm olmadan enerji ihtiyacımızı karşılayabileceğimizi, güneş enerjisinin nükleerden daha temiz, daha hızlı ve güvenli olduğunun altını çizmek istiyor.

 

Proje kapsamında Meclis önünde nükleere karşı geldikleri için yargılanan eylemciler, geleceği güneşte gören gönüllüler, teknisyenler ve eğitmenler köy halkıyla birlikte güneş paneli kurulumu için çalışıyor.

 

Maliyeti Greenpeace tarafından karşılanan sistem 2,25 kW kurulu güç kapasitesinde ve caminin enerji ihtiyacını karşılayabilecek durumda.

 

Greenpeace Akdeniz Proje Koordinatörü Alidost Numan, “Bu kadar özel bir doğası olan bir bölgede, nükleer santralin yarattığı risk ve ekonomik belirsizlikten dolayı halkın işsizleştiğini ve ümitsiz olduğunu gördük. Temiz enerji kaynaklarının kullanımıyla hem doğanın korunacağına hem de iş olanaklarının artacağına dikkat çekmek istiyoruz. Son on yılda Almanya’da yenilenebilir enerji sahasında 340 bin kişiye yeni iş yaratıldı. Nükleerde ise sadece 30 bin kişi çalışıyor. Biz güneş enerjisi açısından Avrupa’nın ikinci en büyük potansiyeline sahibiz. Hükümet bu santrali inşa edeceğine aynı güçte fotovoltaik güneş sistemlerine teşvik verse 120 bin yeni, temiz, vasıflı iş yaratılacak. Ancak, Yenilenebilir Enerji Yasası’nda teklif edilen değişiklikler şu anki halleriyle bunu gerçekleştirmekten çok uzak” diyor.

 

Greenpeace Yenilenebilir Enerji Yasası na dair ne istiyor?

 

Şu sıralar Meclis te görüşülüyor olan Yenilenebilir Enerjiler Yasası’nda acilen fark yaratacak değişiklikler yapmalıyız. Meclis Enerji Komisyonu’nun eski başkanı Soner Aksoy’un teklifleri çok yerindeydi, hükümet yasalaştırmak üzere bunları Meclis’ten geçirmeli:

 

-Yenilenebilir enerji kaynaklarına şebekeye öncelikli bağlanma hakkı garanti edilmeli.

 

-Lisanslandırma süreci hızlandırılmalı, kolaylaştırılmalı.

 

-Tarifeli alım garantisi sistemi getirilmeli. Alım garantisi güneş için, dünyadaki başarılı örnekler gibi 20-25 € sent aralığına yükseltilmeli.

 

-Türkiye de acilen teşviklerini kirli eski teknolojilerden yenilenebilirlere kaydırmalı.

www.ntvmsnbc.com / 08.11.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR