Greenpeace Akdeniz, nükleer santral sahası olarak belirlenen Gülnar’a bağlı Büyükeceli beldesi camisine kurduğu güneş enerjisi sisteminin açılışını gerçekleştirdi.
Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği nin (GENSED) teknik desteğiyle geliştirilen proje kapsamında yöre halkını güneş enerjisi sistemleri konusunda bilgilendirme çalışmaları ve yenilenebilir enerjiler hakkında söyleşiler de gerçekleştirildi. 10 gün süren proje süresince Meclis önünde nükleere karşı geldikleri için yargılanan eylemciler ve geleceği güneşte gören gönüllüler Akkuyu da, yöre halkıyla diyalog halinde çalışmalara katıldı.
Maliyeti Greenpeace tarafından karşılanan sistemin 2,25 kW kurulu güç kapasitesinde ve caminin enerji ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğu bildirildi.
“Yenilenebilir enerjiler 8 kat daha fazla istihdam yaratıyor” diyen Greenpeace Akdeniz Proje Koordinatörü Alidost Numan, nükleer santral planlanan Akkuyu da bu proje ile güneş enerjisinin gerçek bir natif olduğuna dikkat çekti.
Güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji ihtiyacını doğayla barışık, bizim ve gelecek nesillerin sağlığını, hayat kalitesini tehdit etmeden karşılamak için yeterli olduğunu anlatan Numan, şöyle konuştu: “Hükümet ise enerji ihtiyacımızı ve büyümeyi bahane ederek kirli, tehlikeli ve pahalı bir nükleer santral ile Büyükeceli nin ve tüm Türkiye nin geleceğini karartmayı göze alıyor. Maalesef, bu hafta Yenilenebilir Enerji Kanunu nda temiz enerjilerin önünü açacak değişiklikler tam TBMM de görüşülmek üzereyken kapalı kapılar ardında bir müdahaleyle gündem dışına itilerek bilinmez bir tarihe erteledi. 36 yıldır tepeden inme nükleer planlarla ekonomisi çökertilmiş Akkuyu da hâla bir nükleer santral yok. Ancak bugünden itibaren Büyükeceli Camisinin panelleri güneşten tertemiz enerji üretmeye başlayacak. Temiz enerjilerle hem elektriğimiz temiz bir şekilde sağlanacak hem de hızla son derece yaygın bir istihdam alanı açılacak. Hükümet enerji konusunda izlediği yıkım politikasını terk edip hepimizin geleceği için bir an evvel sürdürülebilir çözümlere yönelmeli.”
Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği çözümlerinin nükleer enerjinin tam sekiz katı daha fazla istihdam sağladığına dikkat çeken Numan, şöyle konuştu: “Güneş ise en çok istihdam yaratan saha; hükümet bu santrali inşa edeceğine aynı güçte fotovoltaik güneş sistemlerine teşvik verse 120 bin yeni, temiz, vasıflı iş yaratılacak. Doğamızı, geleceğimizi ve refahımızın yaygınlaşmasını düşünerek acilen enerji politikamızı yenilenebilir enerjilerin önünü açmak üzere değiştirmeliyiz.”
Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Arslan da konuşmasında, teknolojisi, hammaddesi ve çalışacak tüm personelin Rusya dan sağlanacak olan bu nükleer santralin, ülkenin ekonomik ve sosyal geleceğini tehdit edeceğini söyledi. Arslan, nükleer santralin ve nükleer atıkların yayacağı radyasyon ve diğer ağır metallerin bölgede tarıma ve turizme çok büyük darbe vuracak ve sağlığı bozacağını belirterek “Akkuyu dan hükümete sesleniyoruz. Ülkemizi nükleer maceraya sürüklemeyiniz. Biz ülkemizde
nükleer santral kurulmasına, ülkemizin nükleer çöplük olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Açılışta GENSED adına kurucu üyelerinden İbrahim Erkan Yenen de, Türkiye de güneş enerjisinin potansiyeline işaret eden bir konuşma yaptı. www.mersinimece.com (Mersin İmece)
-.-