TOKİ, 470 Bin 162 Konutunun Sadece 30 Bin 500 ünde Güneş Enerjisi Kullandı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı nın Yaptığı 470 Bin 162 Konutun Sadece 30 Bin 500 ünde, Sıcak Su Temini İçin Güneş Enerjisi Kullanılıyor.

 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) nın yaptığı 470 bin 162 konutun sadece 30 bin 500 ünde, sıcak su temini için güneş enerjisi kullanılıyor. 58, 59 ve 60. AK Parti hükümetleri döneminde TOKİ, "Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği" kapsamında 81 il. 800 ilçe ve bin 842 şantiyede 470 bin 162 konut inşa ederek, binlerce aileyi ev sahibi yaptı. Bu rakam, ortalama hane halkı sayısı 3,9 kişi olarak hesaplandığında, 100 bin nüfuslu 18 şehre tekabül ediyor. Konut yapımındaki başarı, bu evlerde kullanılan sıcak su temininde doğalgaz yerine bedava güneş enerjisi kullanımında gösterilemedi. TOKİ, güneş enerjisini İstanbul da 18 bin, Ankara da 11 bin, diğer illerde bin 500 olmak üzere toplam 30 bin 500 konutta kullandı.

 

Ayrıca İstanbul Kayabaşı nda inşa edilenlerde fotovoltaik pillerle güneşten elektrik de üretilirken Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde yapılan sınır karakollarına da güneş enerjisi sistemi takıldı.

 

TOKİ Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı ndan edinilen bilgiye göre konutlar, merkezî sistemle ısıtılıyor. Dağıtımının olduğu bölgelerde yakıt olarak öncelikle doğalgaz, yoksa katı yakıt kullanılıyor. TOKİ, doğalgaz kullanımını, "Merkezî sıcak su sistemine göre planlanan binalarda güneş enerjisinden sıcak su temini daha uygun olmaktadır. Buna karşılık bağımsız sıcak su kullanılan binalarda, güneş enerjisi boru sisteminde ve dağıtımında güçlükler yaşandığından, tüm binalarımızda kullanılmamaktadır." şeklinde savunuyor.

 

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Temiz Enerji Evi Müdürü Doç. Dr. Harun Kemal Öztürk ise TOKİ nin, evlere güneş enerji sistemi kurulmasında örnek olması gerektiğini söylüyor. Bir konutun sıcak su ihtiyacını karşılamak için yaklaşık 0,5 metreküp doğalgaz yakılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Öztürk, "TOKİ nin yaptığı 470 bin konutun tümünde sıcak suyu doğalgazla karşılıyorsak, tüketilen miktarı 235 bin metreküptür. Doğalgazın metreküp bedelini 0,05 lira alırsak, bir konutun sıcak su ihtiyacını karşılamak için ödediği miktar, günlük 0,025 lira olacaktır. 470 bin konutun tümünün tükettiği doğalgazın bedeli ise günlük 11 bin 750, yıllık 4 milyon 288 bin 750 liradır." diyor. Dağıtımının yapıldığı bölgelerde sıcak suyun kışın doğalgazla, yazın güneş enerjisi sistemiyle elde edilebileceğine dikkat çeken Öztürk, "Yeterliyse güneş enerjisiyle, değilse doğalgazla su ısıtan bir sistem kolaylıkla kurulabilir. Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle İç Anadolu nun çok büyük bir kısmında kışın bile güneşten faydalanılabilir." şeklinde konuşuyor.

 

Güneş enerjisi, doğalgaz ve elektriğin, birlikte çalışacak şekilde kolaylıkla bir sisteme takılabileceğini anlatan Harun Kemal Öztürk, şu bilgileri veriyor: "Yapılması gereken, sadece otomasyon sisteminin kurulmasını sağlamak. Ondan sonra sistem, güneş enerjisinin sağladığı sıcaklığı ölçecek, istenen değere eşit veya yüksekse sıcak suyu buradan sağlayacak. İhtiyacınız olandan düşükse, suyu doğalgaz ısıtıcısına gönderecek. Teknik olarak mümkündür ve hiçbir problem yoktur. Maliyeti biraz yüksek olabilir ama aşırı değildir. Otomasyon şirketleriyle büyük işlerde birlikte çalışılırsa makul değerlerle halledilebilir." TOKİ nin, şimdiye kadar güneş enerji sistemi kurmadığı binalarda tadilat yapılabileceğini de belirten Doç. Dr. Öztürk, "Ülkemiz, güneş enerjisinin sıcak su amacıyla kullanılması konusunda oldukça iyi bir konumda. Çin den sonra ikinci geliyoruz fakat daha yapılacak çok şeyimiz var." diyor.

 

Güneş enerjisi istemleri üreten firmalar TOKİ nin, yenilenebilir enerji konusunda özel sektöre örnek olması gerekirken güneş yerine doğalgazı tercih etmesine tepkili. Türkiye nin en fazla güneş alan ülkelerden biri olduğunu vurgulayan firmalar, doğalgazın ithalatı arttırdığına ve her yıl milyonlarca doların yurtdışına çıktığına dikkat çekiyor. Denizli de Pamsolar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaplan, 2011 yılının başından itibaren evlere enerji kimliği verileceğini belirterek, şunları kaydetti: "Nasıl depreme dayanıklılık ölçümü yapılıyorsa, beyaz eşyada olduğu gibi evlerin de A, B, C gibi enerji sınıflandırması söz konusu olacak. Bunda en önemlisi yenilenebilir enerjidir. Güneşin ısıtma, soğutma ve elektrik üretiminde kadar kullanılabileceğine bakılacak. Bu aynı zamanda Avrupa Birliği ne katılma şartlarından biridir. Belediyeler, ruhsat verirken, Ne kadar yenilenebilir enerji kullanıyorsunuz? diye soracak. TOKİ nin, bu konuda örnek olması gerekirken evlere bu sistemleri kurmamasını şaşkınlıkla karşılıyorum. Sıcak suyun konutlara basınçlı olarak verilmesi mümkündür, diğer ülkelerde uygulanıyor. Birçok özel şirket de bunu yapıyor. TOKİ gibi vizyon sahibi bir kurumun da bir an önce böyle projelere girmesi gerekir." (Cihan Haber Ajansı) 04 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR