Taner, İbrahim Kavağı Köyü nün Santral Konusunu Meclise Taşıyacak

 

Çine ye bağlı İbrahim kavağı köyüne Kıroba Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması düşünülen Rüzgar Enerjisi Santrali ile ilgili köylülerin talebi üzerine Çine İbrahim kavağı köyünü ziyaret eden MHP Aydın Milletvekili Recep Taner i köy muhtarı Süleyman Emeksiz ve köylüler karşıladı. MHP Çine ilçe Başkanı Salih Gökbel ve yönetim kurulu üyelerinin de eşlik ettiği Recep Taner köylü vatandaşları tek tek dinleyerek sık sık not aldı…

 

İbrahimkavağı köy kahvesinde gerçekleşen toplantıda köy muhtarı Süleyman Emeksiz Rüzgâr enerjisiyle ilgili lisansın 2004 yılında Sabaş Elektrik A.Ş. tarafından alındıktan sonra 2008 yılında iptal edildiği yönünde bilgileri olduğunu, bugün ise Kıroba Elektrik A.Ş. şirketinin Rüzgâr Enerji Santralini kurmak için köylerinde etüt çalışmaları yaptıklarını belirtti. Muhtar Emeksiz "Köylümüz tarafından 3 bin 500 dönüm arazinin bin 500 dönümünde çam, kestane ve çeviz ağaçlarının dikildiği meramızda 2009 yılında ölçümler yapıldı. Henüz tamamlanmayan ölçüm alanlarında kurulması düşünülen rüzgar enarji santrali ve yolu köylümüzün geçim kaynağı olan bu meyve ağaçlarının bulunduğu yerden geçirilerek yok edilmek istenmektedir. Rüzgâr Enerjisi nin kurulduğu bölgelerde 6 veya 8 ay gibi bir süreçte yaşam alanı yüzde 80 oranında kısıtlanıyor. Köylüler olarak bu durumdan çok tedirginiz. Bu konuda sizin desteklerinizi bekliyoruz" dedi.

 

MHP Aydın Milletvekili Recep Taner ise konuşmasında Rüzgâr ve Güneş enerjisi ile elde edilecek olan yenilenebilir enerjinin kendi öz kaynaklarımız olduğunu, bu nedenle bu sistemlerin kurulurken vatandaşımızı mağdur etmeyecek alanlara kurulmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Söke de kurulan benzer enerji sisteminin köylülerin tarım ve yerleşim alanlarından uzakta hazine arazine kurulduğunu ve her hangi bir sıkıntıyla karşılaşılmadığını belirten Taner "Bu tür projeler oldu bittiyle yapılmamalıdır. Dün farklı bir firmada bulunan proje bugün başka bir firma tarafından yapılmak istenmektedir. Bunun gerekçeleri nedir? Arada rant mı vardır? Resmi olarak ruhsatı alınmayan proje için çalışmalara başlanılabilir mi? Tabi ki başlanılamaz. İl Özel İdare den henüz izin alınmamıştır. Bu tür projeler vatandaşın yaşam alanını kısıtlayacak ve gelir kaynaklarını yok edecek şekilde planlanırsa, burada tarımla geçimini sağlayan vatandaşlarımızın, gençlerimizin şehre göçünü nasıl engelleyeceksin. Gelir kaynakları yok olan köylerimizde gençlerimiz iş bulma ümidiyle şehirlere göç ediyor. Doğdukları yerde doymayan vatandaşlarımız şehirde de aradığını bulamayınca şehrin kenar semtlerine yerleşerek yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Vatandaşlarımıza doğdukları yerde doyacakları imkânların kısıtlanması yerine arttırıcı çalışmalar yapılmalıdır. Zaten tarımla uğraşan köylü vatandaşımızın sıkıntıları vardır. Sayın Başbakanımız zeytin yağının yıllardır 5 TL den satıldığından bahsediyor. Ancak üreticinin girdi maliyetlerinin ne kadar arttığından bahsetmiyor. Bitme noktasına gelen çiftçimiz, köylümüz ALTERNATİF ürün ile geçimini sağlamaya çalışıyor. İbrahimkavağı gibi çam, kestane, ceviz ve hayvancılık gibi geçim kaynakları ile yaşamını sürdürmeye çalışan köylümüzün yaşadığı yerde bu tür projelerle huzursuzluk çıkartılmamalıdır. MHP olarak bugüne kadar haklı olanın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Konunun takipçisi olacağız. Toplamış olduğunuz imzalarla konuyu meclise taşıyalım" şeklinde konuştu.

www.haberfx.net

17.01.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR