Orman Köylerine Enerji Yatırımı

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Güneş Enerjisi ile Su Isıtma Projesi” kapsamında, Erzurum’daki orman köylülerine toplam 772 bin 850 lira tutarında ödenek tahsis edildi. 15 orman köyünde yaşayan toplam 533 aileye, gün ısı ünitesi kurması için bakanlık desteği sağlandı.

 

GÜNEŞLE SU ISITMA PROJESİ

Erzurum il Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, ormanların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi ve genişletilmesi hedefleri kapsamında başlatılan “Güneş Enerjisi ile Su Isıtma Projesi” isimli projenin, Erzurum’da da yürütüldüğünü bildirdi. Ormana yapılan baskıların azaltılması ve ormanlara yakın olarak yaşayan köylülerin kalkındırılmasını amaçlayan proje çerçevesinde, Erzurum’daki orman köylerinde yaşayan 533 aileye gün ısı ünitesi kurmaları için maddi destekte bulunulduğunu aktaran Toraman, “Erzurum’un, açık gün sayısının en fazla olduğu iller arasında bulunuyor olması nedeniyle bu projeden olumlu sonuçlar elde ettik. Projeyi uyguladığımız 2010 yılı içerisinde köylülerimizin hem elektrik tüketimine yaptıkları harcamaları azalttık, hem de ormanlarımızı kesilmekten kurtardık.” diye konuştu.

 

Erzurum’daki orman köylerinde yaşayan toplam 533 aileye kazandırılan gün ısı sistemi karşılığında 772 bin 850 TL’lik ödenek kullandırdıklarını açıklayan Muammer Toraman, proje sayesinde köylülerin sürekli ve çevreci bir enerji kaynağından yararlandırıldıklarını kaydetti.

 

İLÇE KALKINMA PLANLARI REVİZE EDİLDİ

ORKÖY Kalkınma Planları doğrultusunda 252 orman köyüne, sosyal, ekonomik ve kooperatif nitelikli soba, sera ve dam örtüsü gibi alanlarda toplam 5 bin 256 ünite kredi uygulaması yapıldığına işaret eden Toraman, “Özellikle son yıllarda değişen dünya konjonktüründe gelişen teknolojiler beraberinde natif kaynakların kullanılmasını zorunlu kılmış olup, çevreye, doğal kaynaklara zarar vermeyen enerjiler önem kazanmıştır. Güneş enerjisi de, maliyetsiz olduğu, kullanımında çevreye ve doğal kaynakları zararı olmadığı ve atık madde bırakmayan bir enerji çeşidi olduğu için günümüzde çokça rağbet görmektedir. Bu bağlamda tüm ilçe kalkınma planları revize edilerek, bütün orman köylerimizin güneş enerjisi ile su ısıtma projesinden faydalanması, temel hedefimiz olmuştur.” diye konuştu.

 

TORAMAN’IN AÇIKLAMASI

Muammer Toraman, projenin öneminin daha iyi anlaşılabilmesi bakımından şu örneği verdi: “Dört kişilik bir ailenin günlük 150 litre sıcak su ihtiyacını karşılamak amacıyla bu suyu ısıtmak için 6 Kilowat elektrik enerjisi gerekiyor. Yine bir güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi, yaklaşık 8 ster odunun yakılmasını ve o miktarda ağacın kesilmesini önlüyor. Elektrik harcamasının önlenmesine, ormanların korunmasına, temiz enerji kaynaklarının kullanılmasına ve köylüye ekonomik avantajlar sunulmasına yönelik olarak yürütülen bu çalışma, sonuçları bakımından Erzurum’da yüz güldürmüştür.”

ERZURUM (GHA) - 11.02.2011

www.erzurumgazetesi.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR