Orman kenarında yaşayan köylülerin ağaçlık alanlara zarar vermeden enerji ihtiyaçlarını karşılamasını da öngören Or-köy Projesi olumlu sonuçlar veriyor.

 

Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan Orman ve Köy-İlişkileri Genel Müdürlüğü`nün 2006 yılında başlattığı güneş enerjisi sistemleri köylülerin enerji anlayışlarını değiştirdi. İstanbul Fuar Merkezi tarafından organize edilen Güneş Enerjisi ve Teknolojileri fuarında açıklamalarda bulunan Or-Köy Genel Müdürü Prof.Dr Kemal Yalınkılıç projenin beklenenin üstünde ilgi gördüğünü ve bu sayede özellikle ailelelerde kadına düşen yükü biraz olsun hafiflettiklerini ifade etti. Yalınkılıç, "Proje sayesinde kadının üzerindeki yükü pozitif ayrımcılık yaparak biraz olsun hafifletmek ve hayat standardını belirli bir seviyeye getirmek istiyorduk. Bu köyleri aynı zamanda birer cazibe merkezi haline getirmek için güneş enerjisi kullanarak sıcak su ve ısınma ihtiyaçlarının giderilmesi projenin diğer bir amacıydı" dedi.

 

YAKLAŞIK 7 MİLYON ORMAN KÖYLÜSÜ YAŞAMAKTA

"Şu an 250 bin orman köylüsünün bu sistemi kullanmakta" olduğunu ifade eden Yalınkılıç, "Bu aynı zamanda bir pazar. Türkiye`de güneş enerjisi pazarının da gelişmesi bu projrnin yaygınlaşması ile paralellik göstermektedir" şeklinde konuştu.

 

Yalınkılıç bu projenin algıyı da değiştirdiğini ifade ederek, "Sistemi ve hayata getirdiği kolaylığı da gören diğer ailelerde projeden faydalanmak istiyor. Şu an tam 1 milyon aile daha bu sistemi kullanmak istiyor. Çünkü bu sayede hem standartlarının yükseleceğini hem de girdi maliyetlerinin düşeceğini farkına vardıkları için sistemi kullanmak istiyorlar. Türkiye bunu farkında değil ama bu ülkede yaklaşık 7 milyon orman köylüsü yaşamakta. Bunun gözardı edilmemesi lazım diye düşünüyorum" dedi.

(Doğan Haber Ajansı)

11 Mart 2011

 

Başka haber mevcut değil.