AYB: 2011 bütçesinin üçte 1’i enerji ve iklim projelerine

Avrupa Yatırım Bankası Türkiye`ye 2011 yılı için sağlanacak yaklaşık 2 milyar euro finansmanın üçte 1`ni altyapıya, üçte 1`ini KOBİ`lere, üçte 1`ini ise enerji ve iklim projelerine ayıracak.

 

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, Bankanın 2008 sonbaharından 2010 sonbaharına kadar Türkiye`ye sağladığı iki yıllık krizle mücadele programını başarıyla tamamladığını belirterek, ülkeye yönelik kredilendirme düzeyini kriz öncesindeki 1,9-2 milyar Euro düzeyine getirdiğini bildirdi.

 

Kollatz-Ahnen, krizle mücadelede gösterilen çabaların özellikle krizden en olumsuz etkilenen kesim olan KOBİ sektörüne yoğunlaştırıldığını belirtti.

 

2010 yılında finansmanın 1,9 milyar euro civarında olduğunu ifade eden Kollatz-Ahnen, yine ilk sırayı KOBİ`lerin aldığını, finansmanın 907 milyon euroyu bulduğunu söyledi. Geri kalan kaynağın 450 milyon eurosunun AR-GE desteklenmesi yoluyla inovasyona, 275 milyon eurosunun enerjiye, 250 milyon eurosunun telekomünikasyona, 50 milyon eurosunun da çevreye ayrıldığını kaydetti.

 

Kollatz-Ahnen, Türkiye lehine kredilendirmenin yanı sıra genel kredilendirmede de 2009 yılına karşılık 2010`da görülen kontrollü azalmanın olumlu bir işaret olduğunu ifade ederek, bir çok AB ülkesinde ve özellikle Türkiye`de daha iyi bir ekonomik iklime doğru kademeli bir dönüşü yansıttığını kaydetti.

 

Kollatz-Ahnen, AYB`nin şöyle konuştu: ``2011 yılında AYB, İklim Değişikliği Eylemine daha çok odaklanacak. Enerji, AYB için Türkiye`de kilit bir öncelik olarak kalmaya devam edecek ve sadece büyük ölçekli enerji projelerini değil ama aynı zamanda özellikle yenilenebilir enerji üretimi alanındaki daha küçük programları da içerecek. Çevre, yerel kurumlar düzeyi de dahil olmak üzere daha fazla desteklenecek.”

 

Kollatz-Ahnen, Türkiye`ye 2011 yılı için sağlanacak finansmanın 1 milyar 850 milyon ile 2 milyar euro arasında olacağını belirterek, bunun üçte 1`nin altyapı, üçte 1`inin KOBİ`lere, üçte 1`inin de enerji ve iklim alanındaki projelere yönelik olacağını söyledi.

 

Kollatz-Ahnen başka bir soruyu yanıtlarken de Türkiye`de finansman faaliyetleri kapsamında 6 banka ile görüşmelerin sürdüğünü, ancak bunlar sonuçlanmadan herhangi bir bilgi veremeyeceğini kaydetti.

www.geleceginenerjisi.com

15.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR