Çin`in rüzgar kapasitesi 70 GW`ı aşabilir

Global Wind Energy Council (GWEC) raporunda yeni beş yıllık plan ile Çin`in 2015 yılı itibariyle rüzgar enerjisi alanında kurulu kapasitesinin 70 GW`ı geçebileceği ifade edildi.

 

GWEC 2010 Küresel Rüzgar Enerjisi Raporu`nu yenileyerek beş yıllık tahminleri ekledi. Buna göre, önümüzdeki beş yıl içerisinde küresel rüzgar enerjisi pazarının yıllık büyüme oranı yüzde 18.2 olacak.

 

Bu durum, 2015 itibariyle kurulu küresel rüzgar enerjisi kapasitesinin iki katına çıkarak 450 GW hacmine ulaşmasını ifade ediyor. 2010 yılında 35.8 GW olan yıllık kapasite ilavelerinin 60.5 GW düzerine ulaşması bekleniyor.

 

GWEC Genel Sekreteri Steve Sawyer “2010, sektörümüz için zorlu bir yıldı ama 2011`de tekrar ileriye doğru bakıyoruz. Geçtiğimiz yıl krizin faturasını ödedik, şimdi işler tekrar yoluna girdi" dedi.

 

EWEA 2011`de konuşan Sawyer, raporda yer alan tahminlerin Japonya`da yaşanan son olayların etkisini kapsamadığını ifade etti.

 

Yaşanan nükleer santral sorununun politikacıların rüzgara daha olumlu bakmalarını sağlayıp sağlamayacağı sorusu üzerine Sawyer "Rüzgar, nükleerle doğrudan rekabet halinde değil" dedi ve ABD ve İngiltere`de son yirmi yıldır yeni nükleer santrallerin kurulmasının konuşulduğunu ancak henüz harekete geçilmediğini sözlerine ekledi.

 

Nükleer konusundaki gerçek etkinin görüldüğü tek pazarın Almanya olduğunu ifade eden Sawyer, hükümetin nükleere verdiği desteği az da olsa çekeceğini belirtti. Almanya`da bugüne kadar nükleerin çok fazla protesto edildiğini söyleyerek "Ancak bu etkinin ne kadar süreceğini bilemiyorum" dedi.

 

Bununla birlikte Avrupa Komisyonu, 2050 itibari ile yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaşmayı hedeflediğini açıklamıştı. Sawyer, diğer bölgelerin bu duruma verecekleri tepkinin belirsiz olduğunu söyledi.

 

Çin

Uzun dönemli planlar, destekleyici politikalar ve büyük yatırımlarla Çin, 2010 yılında küresel kapasiteye ilave edilen yatırımların yaklaşık yarısını oluşturdu. GWEC`e göre, 2015 yılında her yıl gerçekleştirilecek kapasite ilavelerinin 20 GW`ı bulması bekleniyor. Hindistan`ın istikrarlı büyümesi ile birlikte Asya`nın toplam kapasitesi 174.6 GW`a ulaşabilir.

 

Avrupa

Avrupa`nın rüzgar enerjisi kapasitesinin 2015 yılında 146.1 GW`a ulaşması ve ikinci büyük pazar olmaya devam etmesi bekleniyor. Almanya ve İspanya pazara liderlik yapmaya devam edecekler ancak diğer pazarlar da daha görünür hale gelecekler. Bununla birlikte offshore rüzgar enerjisinin payı artış gösterecek.

 

Kuzey Amerika

Kuzey Amerika pazarı yasal belirsizliklerle uğraşmaya devam edecek. Ancak GWEC`e göre 2014 yılı itibariyle pazar 2009`daki büyüklüğüne ulaşacak ve 2015`te kapasite iki katından fazla artış göstererek 94.2 GW olacak.

 

Latin Amerika

Brezilya, Meksika ve Şili`deki gelişmelerin öncülüğünde Latin Amerika`nın kapasitesinin 2015 yılında 19 GW`a ulaşması bekleniyor.

www.geleceginenerjisi.com

17 Mart 2011

 

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR