Dalga ve Güneş Enerjisi ile Çalışan Okyanus Robotu Wave Glider

Liquid Robotics firması tarafından geliştirilen, güneş enerjisi ve dalga enerjisi ile çalışan robot okyanus araştırmalarında kullanılıyor.

 

Wave Glider ismi verilen okyanus robotu enerjisini yakıt kullanmaksızın kendi çevresindeki ortamdan, yani güneş enerjisi ve dalga enerjisinden sağlıyor.

 

Okyanuslarda tahmin, veri toplama, gözetim ve keşif amaçlı kullanılacak robotun projesi ve geliştirilmesi için 22 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

 

Wave Glider geniş bir alanda uydu ve radyo dalgaları yardımıyla gerçek zamanlı veri toplama özelliklerine sahip.

 

Üzerinde bulunan güneş panelleri ve dalgaların robotu yukarı ve aşağı doğru hareket ettirmesiyle enerji üreten Wave Glider, araştırma yaparken 2 knot hıza ulaşabiliyor. Wave glider üzerindeki güneş panelleri robot içerisinde bulunan elektronik aksamı ve bataryayı şarj etmek için 80 Watt elektrik üretiyor.

 

Şu an için Monterey Bay Aquarium Araştırma Enstitüsü, Scripps Oksanus Araştırma Merkezi ve Hawaii üniversitesi`nde çeşitli atmosfer ve okyanus senaryoları için test edilen robot yakın bir zamanda kullanıma sunulacak. Robotun bilimsel, offshore petrol ve gaz aramalarında ve ulusal güvenlik gibi alanlarında kullanılması bekleniyor.

www.limitsizenerji.com

10.06.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR