Bakan Yıldız 17. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansına Katıldı.

Türkiye`nin ciddi bir değişim, dönüşüm ve gelişim gösterdiğini dile getiren Yıldız, son 12 ayda yüzde 10,9`luk elektrik tüketim talebi artışına işaret etti.

 

Her ülkenin şartlarının farklı olduğunu, bu rakama 8 yılda ulaşan gelişmiş ülkelerin bulunduğunu anlatan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

``Onların enerji kaynaklarına bakış açısı ile Türkiye`nin bakış açısı mutlaka farklılık arz etmek zorundadır. Türkiye Antarktika bölgesinde değildir. Türkiye enerji kaynakları ile ilgili yoğunlaşılan bir bölgededir. 2015 yılı projeksiyonu; Türkiye`ye sınır olan ülkelerin ekonomik büyüklüğünün ancak Türkiye kadar olabileceğini gösteriyor. O yüzden Türkiye`nin her konuda mazereti olabilir ama enerji tüketimi ile ilgili en ufak bir aksaklığa mazereti olamaz. O yüzden hemen yakın süreçte 3 milyar ton civarında yerli kömürün elektrik üretimi ile ilgili kaynak olarak kullanılmasında özel sektörün önü açılacaktır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili lisans alanların üretime geçmesinden tutun, bütün kaynakları 2023 yılına kadar mutlaka harekete geçirmiş olmamız lazım.``

 

Türkiye`nin büyüme hızının yerli kaynakların üretimdeki büyüme hızından daha yüksek olacağına dikkati çeken Yıldız, ``İşte o zaman nükleer güç santrallarıyla alakalı başından beri kurguladığımız ve doğru olduğuna inandığımız bir noktadayız`` dedi.

 

Dünyadaki 30 ülkenin, 2`si haricinde nükleer güç santralleriyle ilgili bakış açılarını değiştirmediğini anımsatan Yıldız, bu iki ülkenin de söylemlerini 3 yılda 3 kez değiştirdiğini söyledi.

 

Yıldız, ``O yüzden biz hiçbir zaman için inandığımız gerçeği ve doğruları vatandaşımızla, sektörle, kamuoyuyla paylaşmaktan çekinmedik çünkü doğru olduğuna inandık`` dedi.

 

-``TÜRKİYE ENERJİDE ARZ GÜVENLİĞİNİ KORUMALI``-

Türkiye`nin büyüme hızına ulaşabilen dünyada üç ülke bulunduğunun altını çizen Yıldız, ``O yüzden Türkiye, büyüme hızlarını karşılayabilecek, enerjideki arz güvenliğini, bütün enerji kaynaklarıyla birlikte çevreye duyarlı olarak ve çevre hassasiyetini kaybetmeden korumak ve kollamak durumundadır`` diye konuştu.

 

Dünyada 26 nükleer santralin ömrünü tamamladığını ve kapatılması gerektiğini söyleyen Yıldız, bu santrallerin, yapımı devam eden 69 nükleer santral inşaatını engellememesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Yıldız, ``Aslında Türkiye ne istediğini gayet iyi bilmektedir. O hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor ve güvenlikle ilgili katsayıları artırarak ileri teknolojiyle ilgili uygulamalara geçmek durumundadır. Artık Türkiye eski Türkiye değildir`` dedi.

 

Elektrik dağıtım ve üretim hizmetlerindeki özelleştirmelerle ilgili politikalarının devam edeceğini belirten Yıldız, aynı şekilde ithal edilen petrol ve doğalgazın gelişen teknoloji ile birlikte yerli kaynaklar haline gelmesiyle ilgili çalışmaların da süreceğinin altını çizdi.

 

EPDK`ya yapılan 120 bin megavatlık lisans başvurularının siyasi istikrara duyulan güvenin göstergesi olduğunu dile getiren Yıldız, bu konuda kamunun üzerine düşeni her zaman yaptığını, bundan sonra da yapacağını kaydetti.

 

-BAKAN YILDIZ FUARDA GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN ARACI TEST ETTİ-

Fuarı kapsamında katılımcı firmaların standlarını gezerek ürünlerini hakkında bilgi alan Yıldız, Sateksolar A.Ş.`ni ithal ettiği güneş enerjisi ile çalışan yeni aracı ``Melex``i kullanarak test etti.

 

Sateksolar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayfer Gülüm, SolarDrive güneş panelleri takılan her türlü yolcu ve hizmet arabasının yüksek performansla çalıştığını, tente hücrelerinin işlevselliği ve dönüştürücü mekanizması sayesinde, gün ışığında akülerde depolanan elektriğin, akünün ömrünü uzattığını ve SolarDrive ile donatılmış arabaların sürüş menzilini arttırdığını anlattı.

 

Gülüm, dünyada seçkin oteller, golf kulüpleri, tatil köyleri, marinalar ve belediyeler tarafından tercih edilen yolcu ve hizmet arabalarının, güneş paneli sistemiyle daha çevreci ve tasarruflu olacağı ve kullanım alanlarının büyüyeceğini öngördüklerini belirtti.

 

Melex Uluslararası Pazarlama ve Satış Koordinatorü İzabella Zelazko ise Türkiye pazarının kendileri için önemli bir pazar olduğunu vurgulayarak, Sateksolar A.Ş. ile yaptıkları işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

 

-ZORLU`NUN HER NEFES BİR ENERJİ PROJESİ-

Taner Yıldız ayrıca fuarda Zorlu Enerji`nin standını da ziyaret ederek, şirketin yeni sosyal sorumluluk projesi ``Her Nefes Bir Enerji`` projesi hakkında da bilgi aldı.

 

Zorlu Enerji Genel Müdürü Arif Özozan, Zorlu Enerji`nin faaliyetlerini, çevreye karşı sorumluluklarına en üst düzeyde sahip çıkarak gerçekleştirdiğini vurgulayarak, ``Sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık ilkelerimiz çerçevesinde, projelerimizle hayatın her alanında katma değer sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasında`` dedi.

 

Bu yıl fuarda ``Her Nefes Bir Enerji`` projesini tanıttıklarını belirten Özozan, şunları söyledi:

 

``Bu projeyle, köy okullarına elektrik yardımı sağlayacak bir rüzgar hareketi başlattık. Böylelikle isteyen herkes köy okullarının aydınlanmasına katkıda bulunabilecek. Proje kapsamında www.hernefesbirenerji.com sitesini ziyaret edenlerin, nefeslerini enerjiye dönüştürüp okullara ulaştırıyoruz. Şimdiden Erzurum, Kars, Tunceli, Erzincan ve Rize`de beş köy okulunun bir yıllık elektrik ihtiyacını karşıladık.``

 

-``YATIRIMCI PERSPEKTİFİNDEN ENERJİ PİYASASI"-

Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında gerçekleştirilen ``Yatırımcı Perspektifinden Enerji Piyasası`` konulu panelde ise yatırımcı şirketlerin yöneticileri görüşlerini paylaştı.

 

Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam edeceklerini belirterek, ancak bu konuda süreçlerin yeterince hızlı olmadığını ifade etti.

Yenilenebilir enerji alanlarının yeşil sertifikalandırma uygulamasına başlanması gerektiği görüşünü dile getiren Polat, EPDK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın lisans alma kriterleriyle ilgili uygulamalarının önemli olduğunu ve yüzde 100 yerli katkısı konusunda gerekli bazı revizyonların ve düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

 

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise konuşmasında Türkiye`nin enerji borsası kurulmasında geç kaldığına inandığını ifade ederek, elektrik sektörünün ``topal`` bir halde olduğunu, kısa zamanda yürümeye başlaması hatta koşması gerektiğini söyledi.

 

Özdemir, devletin elektrik konusundaki özelleştirmeleri bir an önce tamamlamasının önemine dikkati çekti.

 

Özdemir ayrıca Türkiye`nin 2023 yılındaki enerji ihtiyacını karşılamak için en az 4 nükleer enerji santraline ihtiyacı olduğunu öne sürerek, devletin bu santraller için 2011 yılında ihale açması gerektiğine inandığını sözlerine ekledi.

www.enerji.gov.tr

15 Haziran 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR