Risk sermayesi yatırımcıları “açık yeşil” ile ilgileniyor

Finans krizi sonrasında solar ve etanol gibi sernaye yoğun sektörlere büyük miktarlar ödemekte endişe eden yatırımcılar, son dönemde daha küçük çaplı yeşil teknoloji yatırımlarına odaklanıyorlar.

 

ABD genelinde yatırımcıların şu sıralar ilgi gösterdikleri şirketlerin başında düşük sermayeli şirketler geliyor. Enerji yönetim yazılımı üreten Opower andHara; enerji dönüşüm modülleri üreten Transphorm; lityum-iyon piller için yanparça üreten Amprius gibi şirketler Silikon Vadisi’ndeki risk sermayesi yatırımcılarının göz bebekleri arasında. Yatırımcılar düşük sermaye gerektiren bu şirketleri “light green” (açık yeşil) olarak adlandırıyor.

 

Google Ventures Yönetici Ortağı Bill Maris’de aynı şekilde düşünenlerden. Maris, temiz teknolojilere yatırım yapıyor, fakat büyük hacimli sermaye gerektiren yatırımlardan uzak duruyor. Yatırımcıların beklentisi ise 4 ila 6 yıl içinde kar etmek yönünde.

 

Öte yandan Total SA, Chevron, Dow Chemical gibi şirketlerle gerçekleştirilen şirket ortaklıkları, geçtiğimiz sene çok sayıda yeni halka arzın olumlu sonuçlanmasına yardımcı oldu.

 

Sonuç olarak risk sermayesi yatırımcıları yüzlerce milyon dolar yerine, onlarca milyon dolarla mükemmel yeşil şirketler kurulabileceğini savunuyorlar. Sektör uzmanlarının ise görüşü daha farklı; Yenilenebilir enerji sektörüne yönelik küçük yatırımlar, büyük sorunları aşmaya yeterli olmaz. Eğer kömürün yerine bir ALTERNATİF sunmak istiyorsanız, küçük yatırımlarla bunu gerçekleştirmek mümkün değil.

Kaynak: www.renewableenergyfocus. com

www.geleceginenerjisi.com

28.06.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR