Tarım Arazilerini "Rüzgar Gülü" ile Suluyor

Tokat`ta yaşayan İsmail Çoşkun, tarım arazilerinin sulanmasında rüzgar enerjisinden faydalanmak için "rüzgar gülü" ile çalışan sondaj makinesi geliştirdi.

 

Kentte emlakçı dükkanı olan İsmail Çoşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 dönümlük arazisi olduğunu, sulamak için rüzgar enerjisinden yaralanmayı düşündüğünü söyledi.

 

Bu düşünce doğrultusunda internette araştırmalar yapmaya başladığında "savonius" tipi rüzgar türbini yapmaya karar verdiğini anlatan Çoşkun, Tokat`ta daha randıman alacağını düşündüğü için rüzgar gülünü yaptığını söyledi.

 

Rüzgar türbini üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiğini, yaptığı projeye dayalı ilk makinesinin 2010 yılının ağustos ayında Tokat sanayisinde ortağı Mehmet Ant ile beraber deneme aşamalarını bitirdiklerini ifade eden Çoşkun, "İlk talep Kemalpaşa Beldesinden İhsan Aşan ağabeyimizden geldi. Kullandıktan sonra İhsan bey çok memnun olduğunu söyledi. Yeni taleplerimiz de var. Ama şu anda meyvelerin olgunlaşma çağı olduğu için sondaj makinesini bahçelere sokamıyoruz" diye konuştu.

 

Sonbahar`da meyvelerin hasat yapımından sonra isteyenlerin bahçesine sondaj makinesini sokacaklarını ve seri üretime geçeceklerini anlatan Çoşkun, bu konuda AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Patent almak için Türk Patent Enstitüsü`ne başvurdum, cevap bekliyorum" dedi.

 

Rüzgar gülünü Tokat`ın Kemalpaşa beldesinde kurduklarını ifade eden Çoşkun, şöyle devam etti:

 

"Kurduğumuz yerde otuz metre derinliğinde bir yerden suyumuzu pompaladık. Saniyede yarım litre ile bir litre arasında rüzgarın esme hızına bağlı olarak su pompalama kapasitesi değişiyor. Makinemizin özellikleri baktığımızda ise toplam yüksekliği on iki metredir. Kanatlarının ölçülerine baktığımızda boyu 4. 90 metre, eni ise 1. 90 metredir. Kanatları ortadan kesilmiş varil görünümdedir."

 

Mekanizmayı kullanan çiftçi İhsan Aşan ise Çoşkun ile bir tesadüf sonucu tanıştıklarını belirterek, "Kendisi ile konuşurken konu arasında böyle bir makine yaptığını öğrenince satın almak istediğimi söyledim. Bahçemde bir sondaj kuyusu vardı ve suyu jeneratör yardımı ile çıkarıyorduk. Sıkıntı çekiyorduk ve masraflı oluyordu. Rüzgar enerjisi ile havuzumu doldurmak ve damla sulama ile bahçesini sulamak istediğimi söyledim. İsmail bey de maliyetine sattı. Şimdi ise 30 dönüme yakın bir arazimi hiç masraf yapmadan rüzgar enerjisi ile suluyorum" diye konuştu.

TOKAT (Anadolu Ajansı) 24 Temmuz  2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR