Mersin Akkuyu’da 30 yıla yakın zamandır "nükleere hayır" diyen köylüler kahvede "Güneş Akkuyu`dan Yükseliyor" Belgeselini izliyorlar...

 

Mersin Akkuyu’da Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un düzenlediği kamp devam ediyor. Kamp etkinlikleri çerçevesinde Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Köyü’nde ‘Hayır’cılar kahvesi olarak bilinen kahvede Greenpeace gönüllüleri tarafından "Güneş Akkuyu`dan Yükselir Belgeseli"nin gösterimi yapıldı. 30 yılı aşkın süredir nükleer karşıtı direnişi sürdüren 20 köy sakini ve Greenpeace üyelerinin katılımıyla gerçekleşen gösterimde nükleer direnişe dair sohbetler edildi.

 

Greenpeace üyeleri bu konu ile ilgili şunları söylüyor:

"Belgeselde de yer alan Büyükeceli Köyü sakini Neriman Dere, mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini ve köy halkına rağmen bu santrali kurmalarına izin vermeyeceklerini söyledi. Yıllardır süren bu direnişte umutlarını ve mücadele ruhlarını kaybetmeyen köylüler için bu belgesel de bir motivasyon kaynağı oldu. Büyükeceli Köyü direnişçileri, santralin insan, çevre ve doğa`ya zararlarının farkında olduklarını, artık nükleer güvenilir masallarına kanmadıklarını ve topraksız kalmak istemediklerini söylediler. Bu cennet beldenin nükleer santral kurulup hayalet kasabaya dönüşmesine izin vermeyeceklerini  ve souna kadar `Hayır`a Gideceklerini` ekleyen köy halkı, Greenpeace’in Büyükeceli Cami`ne kurduğu güneş panellerinin de poyraz ve güneşiyle ünlü beldede çok önemli bir uygulama olduğunu vurguladılar. Neriman Dere `Poyrazımız ve güneşimiz bize yeter, nükleeri beldemize sokmasınlar` diyerek bu potansiyelin kullanılmadığının farkında olduklarını açıkladı.

 

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan `Mersin`in tarım ve turizm potansiyeline sahip, doğal güzellikleriyle ünlü Büyükeceli Beldesi 30 yılı aşkın süredir nükleerin gölgesinde kalarak gelişemiyor. Yıllardır santral kurulacağı için bölgedeki tarım gibi temel geçim faaliyetleri azalmış, hatta durmuş durumda. Köy halkı artık santralin kendilerine bir getirisi değil zararı olacağının farkında ve mücadeleye devam etmeye kararlı. Greenpeace olarak yereldeki mücadeleyi sonuna kadar destekleyeceğiz.` dedi.

 

Güneş Akkuyu’dan Yükseliyor belgeselinin çekimleri, geçtiğimiz yıl Greenpeace tarafından gerçekleştirilmişti. Belgeselde hem Greenpeace’in Büyükeceli Yeni Cami’ne güneş enerjisine bağladığı proje hem de köy halkının nükleere ilişkin görüşleri yer alıyor."

www.ntvmsnbc.com

29.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR