Nükleer Santral için Akkuyu ismi 36 yıl önce belirlenmiş!

Mersin Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi`nde (MGC) yapılan açıklamada konuşan dernek basın sözcüsü Hüseyin Taşçatan, nükleer santral için Akkuyu`nun 36 yıl önce seçildiğini söyledi.

 

Mersin Temiz Toplum Hareketi Derneği üyeleri, yaptıkları basın açıklamasıyla Mersin`in Gülnar İlçesi, Büyükeceli Beldesi Akkuyu Mevkii`ne yapılması planlanan nükleer santrale tepkilerini dile getirdiler.

 

36 yıl öncesiyle 36 yıl sonrası arasında büyük farklar olduğunu belirten Taşçatan, "Bugün koşullar değişmiş, belde tarım alanlığının yanı sıra, kültür ve turizm özellikleriyle istisnai bir dokuya bürünmüştür. Dünya enerji üretiminin yüzde 17,1`i nükleerden elde edilse de; bu tesislerin kurulması, kaldırılması pahalı ve çok risklidir. Bu nedenden dolayı dünya ülkeleri bu üretimden biran önce kurtulma telaşındadır. Çernobil ve Fukuşima örnekleri, geç de olsa dünyanın aklını başına getirmiştir" dedi.

 

Türkiye`de enerji konusunda ciddi bir devlet politikasının olmadığını vurgulayan Taşçatan, şunları söyledi:

 

"Ülkemizde altyapı ve yetişmiş eleman sayısı olması gerekenin çok altında; yok denecek boyutlardadır. Akkuyu, Ecemiş Fay Hattı üzerinde bir deprem bölgesi olup, Milattan Önce 305 ve Milattan Sonra 1300 yıllarında iki büyük tsunami felaketi yaşamıştır. Nükleer atık sorunu dünyada çözülememiştir. Çalışırken de reaktörler katı, sıvı, gaz halinde radyasyon yayacak; bu da hava, su, toprak ve besin kirlenmesine yol açacaktır."

 

Olası bir doğal afet veya ihmalde doğaya karışacak olan radyasyonun olumsuzluklarından söz eden Taşçatan, "Radyasyon kromozomlardaki DNA moleküllerini parçalayıp; çift başlı, yapışık, elsiz, ayaksız, kulaksız ve burunsuz hilkat garibesi nesiller oluşturacaktır. Radyasyon; kan ve kan yapan dokularda, akciğerlerde, kemiklerde, sindirim sisteminde ve gözlerde akıl almaz olumsuz ve kalıcı etkiler bırakmaktadır. Nükleer, su moleküllerinin yapısını bile bozmakta, ekolojik dengeleri alt üstü etmektedir. Kısacası nükleere evet demek `ölüme evet demektir`" diye konuştu.

 

30-40 yıllık bir süre içerisinde ülkede enerji açığının ortaya çıkacağına işaret eden Taşçatan, güneşin, rüzgarın, denizin ve akarsuyun enerji üretiminde kullanılabileceğine dikkat çekerek, "Doğa harikalarından enerji elde edebilmek varken, önceliği pahalı ve de ithal malı zehir santraline vermek ne kadar akıl işidir? Çevre dostu enerjiden yararlanmak, var olanı tasarruflu kullanmak, kaçağın önüne geçmek gibi önlemleri almadan işin kolayına kaçmak ne kadar akıllıca dersiniz? Çok şeyler yapılabilir ve yapılmalıdır da, ama asla ve asla nükleere izin verilmemelidir" ifadelerini kullandı.

 

Taşçatan, nükleer santrale hayır demek için 7 Ağustos günü saat 16.00`da Akkuyu Belediyesi önünde toplanılacağını belirterek, nükleer karşıtı eyleme katılmak isteyenler için Mersin`den; Karayolları Bölge Müdürlüğü, Tevfik Sırır Gür Stadyumu ve Mezitli Belediyesi önünden saat 10.00 itibariyle otobüslerin kaldırılacağını da sözlerine ekledi. (İHA)

www.yeniadana.net

05 Ağustos 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR