Van’a 500 Milyon Dolarlık Proje

Van Gölünden su taşması ihtimalinin kaygı yaşattığı şeklindeki açıklamaların ardından gözler, Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. M. Cihat TUNA`nın geliştirdiği `Van Gölünden Enerji Üretimi` projesine çevrildi. Dr. TUNA “insan eli ile yapılacak olan bir tesisin hem Van Gölünü kapalı havza olmaktan çıkaracağını hem de gölün yükselme potansiyeline karşı görev yapacağını söyledi.

 

CNN International, depremin ardından Van Gölü`nün taşabileceğini belirtti. Gözler Van Gölü su seviyesini düşürmek ve enerji üretmek amacıyla Dr. M. Cihat TUNA tarafından açıklanan projeye çevrildi. Amerikalı bilim adamları ve CNN International`ın meteoroloji uzmanı Reynolds Wolf`un deprem sonrası yaptığı açıklamalarda `Van Gölü`nden su taşması olasılığının kaygı yaşattığını söyleyerek, Gölün başta batı tarafı olmak üzere yakın bölgelere su taşması riskinin olduğunu belirtti. Bu açıklamaların ardından gözler, geçtiğimiz günlerde açıklanan, Van Gölü Su seviyesinin yükselmesini önlemek ve elektrik enerjisi üretmek amacıyla, Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. M. Cihat TUNA`nın geliştirdiği `Van Gölünden Enerji Üretimi` projesine çevrildi. Tarihsel verilere bakıldığında Van Gölü ve etrafında büyük depremler olduğu görülecektir. Bu depremler ve gölün su seviye yükselmeleri arasında fiziksel bir bağın olduğu henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Fakat Van Gölü` nün ani olarak yükselmeye başladığı 1967-1969 ve 1987-1990 yıllan arasında bölgede yer sarsıntılarına rastlanılmıştır. Ayrıca Van Gölü içindeki teknotik yapıların daha çok bindirme türünde yapılar olduğunu kabul edersek inter-sismik uzun dönemde göl içindeki çatlakların kapanması söz konusudur. Bu da uzun dönemde (300-1000 yıl) göl seviyesinin sürekli olarak artmasını sonucunu doğurabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı kapalı bir havza olan Van Gölü`nün ani seviye artışlarını yaşanan depremlerin ve meteorolojik olayların artırma potansiyeli vardır. Van Gölünden herhangi doğal bir su çıkışı da olmadığından Gölün yükselerek Van İlini tehdit etme olasılığı her zaman mevcuttur” dedi.

 

Dr. Cihat TUNA `İnsan eli ile yapılacak olan bir tesisin hem Van Gölünü kapalı havza olmaktan çıkaracağını hem de gölün yükselme potansiyeline karşı bir nevi emniyet sübabı olarak görev yapacağını belirterek, buraya yapılacak uygun bir enerji tesisi ile gölün yükselerek Van İli yerleşim bölgelerini ve 100.Yıl Üniversitesi Kampus sahasını su altında bırakma tehlikesi kontrol altına alınacak, ayrıca ülke bütçesine yaklaşık 500 Milyon $ (Amerikan doları) katkı sağlanması mümkün olacaktır. Bu ekonomik kaynağın bölge için kullanılması bölgenin gelişimi içinde oldukça önemlidir. Sözlerime, Van ve çevresinde, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen deprem olayında hayatlarını kaybeden tüm kardeşlerime Allah (C.C)`tan rahmet, yaralılara acil şifalar, milletimize başsağlığı dileyerek son veriyorum.` dedi. Nurullah KAYA/ZAMAN

01 Kasım 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR