Kumat Elektronik, çiftçiye taşınabilir güneş paneli üretti

Güneş ve rüzgar enerjisi konusunda çözümler üreten Kumat Elektronik, tarımsal sulamada çiftçilere hem tarlada hem de evde kullanabilecekleri güneş panelleri üretti.

 

Türkiye’de ve dünyada başarılı örnekleri olan güneş enerjisinden elektrikle su temini sistemlerini kurabildiklerini belirten Kumat Elektronik Yenilenebilir Enerji Sorumlusu Abdullah Yiğit, asıl hedeflerinin tarımsal sulama konusunda çiftçilere çözüm üretmek olduğuna değinerek, özellikle damlama sulama yapan çiftçilere sulama konusunda istedikleri hizmetleri verebildiklerini ve çiftçilere istedikleri su miktarını istedikleri derinlikten karşılayabildiklerini söyledi.

 

Sistemlerinin taşınabilir olduğunu vurgulayan Yiğit, çiftçilerin yazın sulamada kullandıkları panelleri kışın da istedikleri takdirde evlerine taşıyarak, enerji ihtiyacını da bu paneller sayesinde karşılayabileceklerinin altını çizdi. Yiğit, “Türkiye’de son iki yıl içerisinde Ankara, Kayseri, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Mersin, Diyarbakır, Kırklareli ve Antalya’da güneş enerjisinden elektrikle tüketicilerin damlama sulama ve şebeke suyu ihtiyacını karşılamış olmanın gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Güneşten ve rüzgârdan elektrik üretimi konusunda çözümler sunduklarını aktaran Abdullah Yiğit, “Yenilenebilir Enerji Kanunu ve Bina Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu uygulamaları ile gelecek yıllarda yenilenebilir enerjiler ve enerji verimliliği uygulamaları artacak. Türkiye’de üretilen elektrik enerjisi yetersiz kaldığı için enerji talebi gün geçtikçe artıyor. Firmamız güneşten ve rüzgardan elektrik üretimi konusunda ev ve işyerlerinin elektriğini karşılayabilecek çözümler sunuyor” dedi.

 

Kurulum ücretiyle 25 yıl temiz enerji

Eskişehir’de ekim 2009`dan beri yenilenebilir enerji konusunda faaliyet gösterdiklerini ve Türkiye genelinde hizmet verdiklerini belirten Yiğit, ülke ekonomisine katkıda bulunmayı ve çevreye karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. Yiğit, “Türkiye’de yenilenebilir enerjilerin pek bilinmediğini günümüzde güneş ve rüzgâr enerjisi ile çevreyi kirletmeden, sadece kurulum ücreti ödeyerek elektrik üretilebildiğini, sistemlerin 25 yıla yakın çalışabildiklerini, bu süre içinde çok az işletme giderleri ile yenilenebilir enerjilerin ekonomik olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz.

 

Rüzgâr ve güneş enerjisi dışında çevreyi kirletmeyen, ısı pompası gibi petrole bağlı olmayan temiz enerji ürünlerini de Eskişehir’e getirmeyi planlıyoruz” dedi.

 

Güneş enerjisinden elektrik üretmenin gelecekte ülke açısından büyük bir kazanç olacağını belirten Abdullah Yiğit, “Bu anlamda Eskişehir ve çevre illerde yatırımların az olduğunu, uygulamalara geçişin çok yavaş olduğunu ve güneş ve rüzgârdan elektrik üretimi ile ilgili bilgilerin az olduğunu gördük. Bu noktada iki yıllık bir araştırma sonucunda sektörün nabzını tutmaya çalıştık. Bayiliklerimizi netleştirerek Eskişehir’de ürünlerimizi teşhir etmeye ve müşterilerimize bilgi aktarmaya çalışıyoruz. Sektörümüzde Eskişehir’de ilk olmakla birlikte insanlara özellikle güneş enerjisi konusunda ve temiz enerji noktasında önder olmaya çalışıyoruz” dedi.

 

Yenilenebilir enerjilerin uygulanabilirliği konusunda, insanların bilincini artırmak ve özellikle teknik eleman yetiştirmek için Eskişehir’de Empati Eğitim aracılığıyla mart ayında bir eğitim semineri yapacaklarını kaydeden Yiğit, güneş enerjisinin hem insanlara duyurulması hem de uygulanmasıyla ilgili önümüzdeki dönemlerde daha farklı çalışmaları olacağını duyurdu. Yiğit, “İnsanların güneş enerjisiyle elektrik üretmenin zor ve imkânsız olmadığını ve bunun uygulanabilir olduğunu görmelerini istiyoruz” dedi.

 

“Yeni bir izleme sistemi tasarladık"

Ar-Ge çalışmalarına devam ettiklerini belirten Abdullah Yiğit, “Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ile güneş ve rüzgar enerjisiyle kurulan sistemlerin verilerini anlık veya kayıtlı olarak görebileceğiniz veya uzak mesafelerden takip edebileceğiniz bir veri izleme sistemi (data logger) tasarladık.

 

Kendi ürünümüz olan veri izleme sistemi ile panelin sıcaklığını, güneş pilinin gerilimini, akımını, akü akım ve gerilimi, akü sıcaklığını ve yük akım ve gerilimini takip edebilirsiniz. İsterseniz 30 günlük kayıtları bilgisayarınızda tutar, isterseniz uzaktaki bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Ar-Ge konusundaki çalışmalarımızla kendi ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz” diye konuştu. ESKİŞEHİR

www.gkobitv.com

13.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR