Fethiye kendi elektriğini güneş parklarıyla üretecek

Güneşli gün sayısı 11 aya yaklaşan Muğla’nın Fethiye ilçesinde, güneş enerjisinin gündelik işlerde kullanılmasını sağlamak amacıyla güneş parkları kurulacak. Fethiye Belediyesi Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından açılan 2011 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği programına iki adet proje ile başvurdu. Projelerle ilgili Başkan Yardımcısı Metin Talaş ve Ar-Ge Sorumlusu Recai Şeker yetkili kılındı. GEKA’da onay bekleyen projeler Fethiye’ye güneş parkları yapılmasına olanak verecek.

 

Proje ile ilgili bilgi veren Fethiye Belediyesi Ar-Ge Sorumlusu Recai Şeker, iklim değişikliği ve fosil özellikli yakıtların giderek azalmasının ALTERNATİF çözümleri gündeme getirdiğini söyledi. Enerji arz güvenliğini sağlamak için güneş enerjisinden yararlanmayı ön plana çıkaran çalışmalar yapıldığını ifade eden Şeker, “Fethiye güneşlenme süreleri bakımından çok verimli bir noktada bulunmaktadır. Teknolojide gelinen nokta itibariyle, güneş enerjisinden birçok alanda faydalanılma imkânı bulunmaktadır. Bu proje kapsamında Fethiye İlçesinde, güneş enerjisinden faydalanılarak yapılacak çalışmalar konusunda fizibilite çalışması yapılacaktır. Yapılacak çalışmalar sonrasında özellikle günlük elektrik ihtiyaçlarının güneş enerjisinden sağlanmasının önü açılacaktır.” dedi.

 

ANTALYA MODEL OLACAK

Benzer bir çalışmayı Antalya Büyükşehir Belediyesi de gündemine almış ve gerekli çalışmaları başlatmıştı. Antalya’nın Konyaaltı Caddesi’ne kurulması planlanan güneş parkları içerisinde kafe, konferans salonu ve seyir terası bulunduracak olup kendi enerjisini de kendisi üretecek şekilde yapılacak. Ön cephesinde tamamen güneşin konumuna göre dönen, aldığı enerjiyi yaz aylarında soğutma, kış aylarında ısıtma için kullanacak panellerin Fethiye’ye de örnek olması sağlanacak.    Fethiye Belediyesi tarafından GEKA’ya sunulan bir diğer proje ise atık pillerin toplanarak geri dönüşümünün sağlanmasını öngörüyor. İlgili proje ile Fethiye’deki pil miktarının belirlenmesi ve sonuca göre alınacak tedbirlerin ortaya çıkarılması sağlanacak. (CİHAN)

www.haberdar.com

07.01.2012

Muğla İli Güneş Kaynak Bilgileri
Antalya İli Güneş Kaynak Bilgileri
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR