Ağaçlar, güneş enerjisiyle kurtarılıyor

Orman ve Su İşleri Gümüşhane Şube Müdürü Emel Mazlum, ``Sosyal nitelikli krediyle kurulan güneş enerjisiyle su ısıtma sistemi, insanların ormanlara olan baskısını en aza indirmek, doğal ve yenilebilir güneş enerjisinden köylülerin yararlanmasını hedefliyor`` dedi.

 

Mazlum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane`de ormanların korunmasına yönelik Orman ve Su İşleri Gümüşhane ORKÖY Şubesince 4 yıl önce başlatılan ``Güneş Enerjisi ile Su Isıtma Sistemleri`` projesi kapsamında, orman köylülerine kredi verilerek, su ısıtmada odun kullanımının önüne geçildiğini belirtti.

 

Projenin 2007 yılında başlatıldığını anımsatan Mazlum, ``Proje kapsamında ilk yıl 7 orman köyünde 168 haneye toplam 210 bin lira kredi verilerek, güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi kuruldu. 2008 yılında 5 köyde 134 haneye 174 bin 200 lira, 2009 yılında 9 köyde 227 haneye 306 bin 450 lira, 2010 yılında ise 7 köyde 213 haneye 298 bin 200 lira kredi verildi. Bu yıl içerisinde ise Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere Kelkit, Şiran, Torul ve Kürtün ilçelerimize bağlı toplam 9 köyde 150 haneye 225 bin lira kredi sağlandı. 4 yıllık süre içerisinde 37 köyümüzde 892 haneye 1 milyon 213 bin 850 lira kredi verildi`` dedi.

 

Sosyal nitelikli krediyle kurulan güneş enerjisi ile su ısıtma sisteminin, insanların ormanlara olan baskısının en aza indirilmesi, doğal ve yenilebilir güneş enerjisinden köylülerin yararlanmasının hedeflendiğini ifade eden Mazlum, proje kapsamında kullandırılan kredinin faizsiz, bir yıl ödemesiz ve 3 yılda geri ödemeli olduğunu kaydetti.

 

Mazlum, şunları söyledi:

``İlimizdeki 322 köyün 247`si orman köyü kapsamında. Bunların 56`sı orman içi ve 191`i de ormana bitişik köy. Orman köylüsü açısından Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz. Son yıllarda yaşanan küresel ısınmayı ilimizde en aza indirmek için ormanlarımızı korumak, geliştirmek çabası içerisindeyiz. Gerek orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinden faydalanmasının yaygınlaştırılması, gerekse bu amaçla ormandan kesilen ağacın azaltılması amacıyla güneş enerjisi ile su ısıtma projesi orman köylerinde yaygınlaştırılmaktadır. Bu proje ile ayrıca orman köylüsünün yaşam kalitesinin yükseltilmesi ile daha sağlıklı bir yaşam ortamına kavuşması da sağlanmış olacaktır.`` (AA)

www.zaman.com.tr / gündem

12 Ocak 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR