Vestas Küçülme Kararı Aldı

Rüzgar türbini pazarındaki yoğun rekabet Vestas`ı maliyet düşürecek önlemler almaya itti.

 

Rüzgar türbini pazarındaki değişen koşullar, dünyanın en büyük türbin üreticisi Vestas`ı maliyetlerini düşürmek için işgücünü önemli oranda azaltmak zorunda bıraktı. Şirket aynı zamanda 26 fabrikasından birini tamamen kapatırken, yönetim takımının önemli üyeleri ile yollarını ayırdı.

 

Şirket CEO`su Ditlev Engel tarafından dün yapılan açıklamada Vestas yönetim kurulunun kararlarının rüzgar türbini pazarındaki düşük büyüme ve artan rekabet karşısında alınmak zorunda olduğunu söyledi.

 

Vestas CEO`su tarafından yapılan açıklamada şirketin işgücünü 2.335 kişi azaltacağı bildirilirken, ABD pazarındaki gelişmelere bağlı olarak ise bu ülkede 1.600 kişi Vestas`taki işini kaybedebilecek.

 

Şirket Avrupa`daki işgücünü 1.300`ü Danimarka`da olmak üzere 1.749 kişi azaltacak iken, ABD`de 182, Çin`de ise 404 Vestas çalışanı işini kaybedecek. 2009 Nisan ayında 1.900 kişiyi, Ekim 2010`da ise 3.000 kişi Vestas`taki işini kaybetmişti. Şirketin son kararların ardından Vestas`ın toplam çalışan sayısı ise 20.400 civarında olacak. Vestas aldığı bu önlemler ile 2012 yılında maliyetlerini 150 milyon avro düşürmeyi hedefliyor.

 

Ditlev Engel açıklamasında ABD pazarının kendileri için çok önemli bir pazar olduğunu fakat bu ülkedeki işçi sayılarının 2012`de yürürlülüğü sona erecek vergi teşviki uygulamasının sürüp sürmeyeceğine bağlı olduğunu söyledi. Vestas şimdiye kadar ABD Kolorado`da kurduğu 4 fabrika için 1 milyar dolarlık yatırım yapmış iken, geçtiğimiz 8 ayda ABD ve Kanada`da istihdamını 700 kişi artırmıştı.

 

Bununla birlikte Vestas yönetim kurulunda alınan kararlar ile şirketin yönetim takımında önemli değişiklikler gerçekleşti. Aralarında Denizüstü Rüzgar Bölümü Başkanı Ander Soe-Jensen, Kontrol Sistemleri Başkanı Bjarne Ravn Soerensen, Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Başkanı Finn Stroem Madsen ile Başkan Yardımcısı ve İletişim Şefi Peter Kruse`ın da olduğu önemli görevdeki yöneticiler şirketteki görevlerinden ayrıldı. Baş Satış Yetkilisi olarak Juan Araluce`ın belirlendiği şirketin yeni CFO`su ise 1 Şubat`ta duyurulacak. Bazı yatırımcılar ve analistler tarafından görevinden alınacağı tahmin edilen şirketin CEO`su Ditlev Engel ise konumunu korudu.

 

Ditlev Engel düzenlenen basın toplantısında alınan kararların kendisi tarafından açıklanması talebinin bizzat yönetim kurulundan geldiğini söylerken, yönetim kuruluna istifasını sunmadığını kesin bir şekilde ifade etti.

 

Ditlev Engel istifasını sunmanın, yapılacak doğru bir şey olmadığına inandığı için yapmadığını çünkü Vestas`ın zorluklarla mücadele ederken ve sorunlar yaşarken kendisinin Vestas`tan ayrılmasının ``doğal olmayacağını`` ifade etti.

 

Engel 2011`in son çeyreğinde yaşadıkları sorunların güvenilirlik sorunu yarattığını ve Vestas`ın içinden ve dışından kişilerin şirketin kriz içinde olduğunu düşünmelerini ise anlayabildiğini söyledi.

 

Dün yapılan açıklamadan sonra şirket Kopenhag borsasında yüzde 7.4 oranında değer kaybederken, şirketin hisseleri 2008`de ulaştığı 692 kroner değerinden, 58.50 kroner düzeyine gerilemiş oldu.

 

Düşen hisse değerlerine ve karlılığına rağmen şirket 2012`ye toplam değeri 7.3 milyar avro olan, 7.4 GW`lık alınan türbin siparişi ile girmişti ve pazardaki hakim konumunu sürdürmekte. 2010 yılında Vestas küresel türbin pazarında yüzde 12`lik oran ile pazar lideri idi.

www.yesilekonomi.com

13.01.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR