Yeşil enerji için ilk adım

Fosil yakıtların çevreye verdiği zararı ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak isteyen Türkiye, `biyogaz`ı devreye sokacak.

 

Türkiye`nin ilk biyogaz tesisi Alman ortaklığı ile 2014 yılında üretime başlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın koordinasyonunda yürütülen proje ile tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanan gübrelerin ve diğer organik atıklar, biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülecek.

 

Projeyle ilgili bilgi alan Bakan Erdoğan Bayraktar, iklim değişikliği ile mücadele ve temiz bir çevre için fosil yakıtların azaltılması gerektiğini, bu nedenle biyogazı önemsediklerini belirtti.

 

ÜÇ AŞAMALI PROJE

Türkiye`nin ilk biyogaz projesi üç temel hedef çerçevesinde şekillendirildi. Öncelikle hayvansal atıkların yönetimine ilişkin yasal altyapı oluşturulacak. İkinci aşamada biyogaz konusunda kurumsal kapasite geliştirilme çalışmalarının ardından son aşamada seçilecek pilot bölgede sürdürülebilir bir şekilde işletilebilecek örnek bir biyogaz tesisi kurulacak.

 

Proje ile gübrelerin ve diğer organik atıkların toprağa ve yüzeysel sulara olan olumsuz etkileri giderilmesi ve biyogaz tesisinden çıkan maddenin tarım uygulamalarında kontrollü bir biçimde kullanılması da projenin ana hedefleri arasında yer alıyor.

 

PİLOT BÖLGE İÇİN AMASYA ADAY

Proje kapsamında çeşitli çalışmalar yapılırken, öngörülen takvim çerçevesinde Amasya ili Suluova ilçesinin hayvansal atık sorunu ve biyogaz potansiyelini belirlemeye yönelik olarak Alman biyogaz uzmanlarınca detaylı bir analiz çalışması yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı Biyogaz Teknik Eğitimleri gerçekleştirilirken Almanya`da hayvansal atıklar ile ilgili yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler de Türkçeye çevrildi. Ayrıca Alman Biyokütle Araştırma Merkezi Türkiye`nin biyogaz envanteri için çalışma yaparken, pilot bölge seçimi için hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı çeşitli illerde saha ziyaretleri ve toplantılar gerçekleştirildi.

 

Projenin 2014 yılında hayata geçirilmesi için önümüzdeki iki yıllık süre içinde yasal mevzuat çalışmalarının başlatılmasına karar verildi.

 

DÜNYADA BİYOGAZ

Dünyada ALTERNATİF enerji kaynaklarının kullanımı hızla artarken, ALTERNATİF kaynaklar arasında biyogaz önemli bir yer tutuyor. Hayvan gübresinden elde edilen biyogazın tesis oranları dikkate alınırsa dünyadaki tesislerin yüzde 80`i Çin`de yüzde 10`u Hindistan, Nepal ve Tayland`da bulunmakta.

 

Avrupa`da ise bu alanda lider ülke 2,200 tesis ile Türkiye`nin ilk tesisini beraber yapacağı Almanya.

Biyogaz, doğalgazın kullanım alanlarına paralel olarak kullanılabilirken, bir çok ülke biyogazı doğalgaza karıştırarak maliyeti düşürme yöntemini seçiyor.

 

Biyogaz ayrıca şu amaçlarla kullanılıyor;

- Doğrudan yakarak ısınma ve ısıtma,

- Motor yakıtı olarak kullanımı suretiyle ulaşım,

- Türbin yakıtı olarak kullanımı ile elektrik üretimi,

- Yakıt pillerinde kullanımı,

- Mevcut doğalgaza katılarak maliyetlerin düşürülmesi.

MEHMET ALİ BERBERG / www.sabah.com.tr / yeşil ekran

02 Şubat 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR