Küresel ekonomideki durgunluğa rağmen, rüzgar tam gaz büyüyor

Küresel Enerji Konseyi (GWEC) verilerine göre, 2011 yılında 41 GW’ın üzerinde yeni rüzgar enerjisi kurulumu gerçekleştirildi. Bu bir önceki seneye oranla yüzde 21 artışa denk geliyor. Dünya genelinde toplam kurulu rüzgar enerjisi 238 GW’a ulaştı.

 

Bugün dünya genelinde 75 ülkede ticari rüzgar enerjisi santralleri bulunuyor. Bu santrallerin yüzde 22’si 1 GW’lık seviyeyi geçiyor. GWEC Genel Sekreteri Steve Sawyer ise, “Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, rüzgar enerjisi tercih edilen yenilenebilir enerji kaynağı olmaya devam ediyor” diyor. Sawyer, OECD ülkelerinin yanı sıra, yenilenebilir enerjide büyüme motoru olacak pazarlar arasında Latin Amerika, Afrika ve Asya’yı sıralıyor.

 

GWEC’in dikkat çektiği başlıklar şöyle:

•Çin 62 GW’lık kurulu rüzgar gücü ile küresel piyasa lideri konumunda. Sektörün 2012 yılında daha da güçleneceği ve rekabet gücünü artıracağı ifade ediliyor. Çin Yenilenebilir Enerji Endüstrisi Birliği (CREIA) Başkanı Li Junfeng “2011 yılı, Çin rüzgar sektörü için de kolay bir yıl değildi. Buna rağmen sektör iyi bir konuma ulaşarak sadece yılı kurtarmadı aynı zamanda karşısına çıkabilecek zorluklara karşı daha güçlü hale geldi. Önümüzdeki yıl, sektörün ihtiyaçlarına yönelik olarak yeni düzenlemeler söz konusu olacak. Bu doğrultuda sektörün çok daha büyümesini ve çok daha rekabetçi hale gelmesini bekliyoruz” dedi.

•Hindistan’da toplam rüzgar kapasitesi 16 GW’ı aşmış durumda. Hindistan 2011 yılında 3 bin MW’lık yeni rüzgar enerjisi kurulumu gerçekleştirdi. Ülkenin 2015 yılına kadar her yıl 5 bin MW’lık yeni kurulum gerçekleştirmesi bekleniyor. Hindistan Rüzgar Türbini Üreticileri Derneği Başkanı D.V Giri “Hindistan, 2011 yılında kapasitesine 3 bin MW ekleyerek çok önemli bir adım attı. Bu, 2015 yılına kadar her yıl 5 bin MW düzeyinde devam edecek gibi gözüküyor. Hindistan hükümeti geliştireceği yeni politikalarla büyük miktarlarda özel sektör yatırımını sektöre çekecek” açıklamasında bulundu.

•AB genelinde 2011’de 9 bin 616 MW rüzgar enerjisi kapasitesi kuruldu. Böylece toplam kapasite 93 bin 957 bin MW’a ulaştı. Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği’ne göre, rüzgar enerjisi AB’nin elektriğinin yüzde 6.3’ünü karşılıyor.

•Zorlu geçen 2010 yılının ardından, ABD rüzgar sektörü 2011 yılında zıplama göstererek, 6.8 GW’lık yeni kapasite kurulumu gerçekleştirdi. 2030 yılına kadar ABD enerji tüketiminin yüzde 20’sinin rüzgar enerjisinden elde edilmesi bekleniyor.

•Latin Amerika da 2011 yılında rüzgar enerjisi açısından iyi bir yıl geçirdi. Toplamda 1.2 GW’a ulaşan yeni kurulumlarda liderlik Brezilya’daydı. Brezilya’nın rüzgar yatırımları iki kat artarak toplamda bin 500 MW’ın üzerine çıktı.

•2012 yılında Afrika, Asya ve Latin Amerika’da yeni pazarların açılması bekleniyor.

www.geleceginenerjisi.com

09.02.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR