Çin Termal Güneş Gücünü ve İhracatını Artırıyor

Çin`in termal güneş enerjisi alanındaki ihracatı altı yılda 12 kat arttı.

 

Çin Termal Solar Sanayicileri Birliği eski başkanı Cıntao Luo IEA SHC tarafından Kasım 2011`de Pekin`de düzenlenen bir çalıştayda yaptığı sunumda ülkesinin termal güneş enerjisi alanında geldiği nokta ile ilgili bilgiler paylaştı.

 

Cıntao sunumunda paylaştığı bir bilgiye göre 2005 ila 2010 yılları arasında Çin`in termal güneş sanayisi alanındaki ihracatı 12 kattan fazla artış ile yıllık 20 milyon dolardan 250 milyon dolara çıktı. Sunumdaki diğer bir veriye göre ise 2011`de ülkedeki kollektörlerin kapladığı alan bir önceki yıla göre yüzde 18`lik artış ile 57.6 milyon metrekareye ulaştı. Cıntao`nun dikkat çektiği diğer bir nokta ise Çin`de kırsal alanlarda termal güneş enerjisi kullanımı çok daha yaygın iken, bu kullanımın şehirlerde de gittikçe yaygınlaşıyor olması. Zira 2010`da şehirlerdeki kurulumların toplamdaki payı yüzde 40 iken, 2011`de bu pay yüzde 45`e çıkmış.

 

Yine IEA SHC tarafından Almanya`da Ekim ayında düzenlenen bir toplantıda sunum yapan Çin Bina Araştırmaları Akademisi profesörü ve Solar Isıtma Sistemleri Kalite Denetim ve Kontrol Merkezi Başkan Yardımcısı He Tao ise aynı konuya dikkat çekerek, bunun sebebi olarak Çin`in 20 otonom bölgesinde ve 80 şehrinde termal güneş enerjisi sistemleri kurulumuna yönelik teşvik edici düzenlemeleri gösterdi.

 

Bu düzenlemeler aynı zamanda 12 kata kadar, yeni veya yeniden inşa edilecek konut, otel, restaurant veya kamu hizmeti amacı ile kullanılacak binaların inşaat izni için ilgili binaya termal güneş enerjisi sistemi kurulumunu zorunlu kılıyor.

www.yesilekonomi.com

13.02.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR