Enerji açığına çözüm bulundu

Türkiye`nin ilk biyogaz projesinin 2014 yılında hayata geçirilmesi adına önümüzdeki iki yıllık süre içinde yasal mevzuat çalışmalarının başlaması planlanıyor.

 

Türkiye`de yapılan tarım ve hayvancılıktan elde edilen gübrelerin ve diğer organik atıkların biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülmesi için düğmeye basıldı.

 

2014 yılında hayata geçirilmesi için önümüzdeki iki yıllık süre içinde yasal mevzuat çalışmaları başlaması planlanan projenin bu kapsamda Türkiye`nin ilk biyogaz projesi olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Federal Alman Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı arasındaki `Çevre Alanında Ortak İkili İşbirliği` çerçevesinde gerçekleştirilecek.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin başarıyla tamamlanması için çalışmalarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yakın işbirliği içerisinde olacak. Fosil yakıtların yerine biyogazdan elde edilecek enerjinin kullanılması yoluyla fosil yakıtlardan kaynaklanan olumsuz etkiler azalacak ve bu sayede iklim korunacak. Ayrıca proje ile gübrelerin ve diğer organik atıkların toprağa ve yüzeysel sulara olan olumsuz etkileri giderilecek, biyogaz tesisinden çıkan maddenin tarım uygulamalarında kontrollü bir biçimde kullanılması sağlanacak.

 

Türkiye`nin ilk biyogaz projesi üç temel hedef çerçevesinde şekillendirildi.

 

Birinci aşama: Öncelikle hayvansal atıkların yönetimine ilişkin yasal altyapı oluşturulacak.

 

İkinci aşama: Biyogaz konusunda kurumsal kapasite geliştirilme çalışmaları yapılacak.

 

Üçüncü aşama: Seçilecek pilot bölgede sürdürülebilir bir şekilde işletilebilecek örnek bir biyogaz tesisi kurulacak.

 

Proje kapsamında bugüne kadar çeşitli çalışmalar yapıldı. Öngörülen takvim çerçevesinde Amasya`nın Suluova ilçesinin hayvansal atık sorunu ve biyogaz potansiyelini belirlemeye yönelik olarak Alman biyogaz uzmanlarınca detaylı bir analiz çalışması yapıldı.

 

Biyogaz Teknik Eğitimleri gerçekleştirilirken Almanya`da hayvansal atıklar ile ilgili yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler Türkçe`ye çevrildi.

 

Projenin 2014 yılında hayata geçirilmesi için önümüzdeki iki yıllık süre içinde yasal mevzuat çalışmaları başlayacak ve Alman uzmanlarca teknik ve danışmanlık hizmeti verilerek desteklenecek pilot biyogaz tesisi seçilerek Türkiye`nin ilk biyogaz tesisi faaliyete geçirilecek.

www.internethaber.com

04.03.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR