Genç Fizikçiler Diyarbakır Güneş Evi`ni Ziyaret Etti

Diyarbakır Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Merkezi, Dicle Üniversitesi Fizik Topluluğu (DÜFİT) üyelerini ağırladı.

 

DÜFİT uygulamalı dersini Güneş Evi`nde yaptı.

DÜFİT`in bu yıl 8`incisini düzenlediği Dicle Fizik Günleri kapsamında konuk konuşmacı olarak Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Metin, Dicle Üniversitesi Fizik Bölümü`nde "Foto Voltaik Paneller ve Kullanım Alanları" başlığıyla bir sunum yaptı. Sunumun ardından öğrenciler, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve DÜFİT Danışmanı Prof. Dr. İrfan Açıkgöz, konuk öğretim üyesi Doç. Dr. Hülya Metin ve katılımcı öğrenciler uygulamalı eğitim için Sümerpark Ortak Yaşam Alanı içinde bulunan Diyarbakır Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Merkezi`ne geldi. Güneş Evi Kendine Yetebilen Teknolojiler Kurucusu Gültekin Aydeniz, öğrencilere hem fotovoltaik paneller ve kullanım alanları hem de Diyarbakır Güneş Evi`nde yaptıkları çalışmalar hakkında uygulamalı bir sunum yaptı. Öğrencilerin ve hocaların ilgiyle izlediği sunumun ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

 

Prof. Dr. İrfan Açıkgöz, DİFÜT`ün öğrencilere yönelik bilimsel etkinlik düzenlediğini ve bu kapsamda çeşitli üniversitelerden uzman bilim insanlarını davet ettiğini bildirdi. Açıkgöz, fizik bölümü öğrencilerinin şehirle etkileşimini ve bilgi paylaşımını sağladıklarını belirtti. Açıkgöz, üniversitede konuk öğretim üyesinin öğrencilere teorik bir sunum yaptığını ve ardından foto voltaik uygulamasının yapıldığı Türkiye`nin enerji mimarlığı ilkelerine göre dizayn edilen ilk Diyarbakır Güneş Evi`nde uygulamalı bir eğitim yapıldığını anlattı.

 

Gültekin Aydeniz`in sunumu ve konukseverliği için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi`ne teşekkür eden Açıkgöz, "Umarız ki bu ve benzeri çalışma ve etkinlikler güneş enerjisi başta olmak üzere diğer natif enerji kaynaklarının günlük yaşamda ve kentli bilincinde bir yansımaya sebep olur" dedi. Açıkgöz, "Yenilenebilir enerjiye yönelik çalışma ve etkinlikler yerel yönetimlerce halkın lehine sürdürülebilinirse yoksulluğa ve işsizliğe bir çare olabileceği gibi neo-liberal politikaların geriletilmesinde önemli bir adım olacaktır" diye konuştu.

 

Öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Doç. Dr. Hülya Metin ise, etkinliğin oldukça verimli geçtiğini belirtti. DİYARBAKIR (İHA)

www.haberler.com

21.04.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR