Suudi Arabistan Güneş Enerjisine 109 Milyar Dolarlık Yatırım Planlıyor

Ortadoğu`nun en büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan`ın önümüzdeki 20 yıl içerisinde ülkenin ihtiyaç duyduğu elektriğin üçte birini güneş enerjisinden temin etmeyi ve bunun için de 109 milyar dolarlık yatırım planladığı bildirildi.

 

Medyada çıkan haberlere göre Kral Abdullah, Atomik ve Yenilenebilir Enerji Şehri danışmanı Mahir El Udan, ülkenin 2032 yılına kadar 41 bin megawat`lık güneş enerjisi kapasitesine sahip olmayı hedeflediğini söyledi.

 

Yetkili, sadece güneş panellerini inşa etmek yerine yerel enerji üretimini daha ileriye götürecek sürdürülebilir güneş enerjisi sektörü oluşturmak istediklerini kaydetti.

 

41 bin megawata ulaşabilmek için gerekli yatırımın 82 milyar doları bulacağı, kalan 27 milyar doların ise güneş paneli tesislerinde çalışacak Suudi vatandaşların eğitimi, bakım ve operasyonda kullanılacağı belirtildi.

 

Uzmanlara göre yenilenebilir enerji kullanımı sayesinde Suudi Arabistan`da su arıtımı ve enerji üretimi için yakılan petrol azaltılacak ve önümüzdeki 20 yıl boyunca günlük 523 bin varil petrol tasarruf edilecek.

 

Bunun yanısıra dünyanın en büyük petrol ihracatçısının güneş enerjisi üretimi için güneş panellerinin ülke içerisinde üretilme şartı koşabileceği ifade edildi.

 

Ülkenin yenilenebilir enerji stratejisini belirlemek amacıyla geçtiğimiz yıl hükümet tarafından kurulan Ka-care adlı kurumun planlarının bu yıl içerisinde onaylanması bekleniyor. Planlara göre güneş termal tesislerinden 25 bin megawat, güneş panellerinden ise 16 bin megawat`lık enerji elde edilmesi bekleniyor.

 

Tahminlere göre Suudi Arabistan`ın elektrik ihtiyacı 20 yıl içerisinde zirve yaparak 121 bin megawat`a ulaşacak. Bu talebin yarısı hidro karbon yakıttan karşılanacak. (CİHAN)

www.haberler.com

27.05.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR