JRC raporu: Güneş enerjisi talebinde sıkıntı yok

Avrupa Komisyonu Joint Research Centre (JRC) tarafından yayınlanan yeni raporda dünya genelindeki güneş panellerinin üçte ikisinin 2011 yılında kurulduğu ifade edildi.

 

Dünya genelinde üretim, politika, piyasa uygulamalarını analiz eden çalışmaya ve Joint Research Centre Yenilenebilir Enerji Baş Araştırmacısı Arnulf Jager-Waldau`ya göre 2011 yılında güneş enerjisinde oluşan sağlıklı talebin sürükleyicisi, panel maliyetlerindeki keskin düşüş oldu.

 

Jager-Waldu "Birçok pazarda 2008 yılı ile 2012 yılının ikinci çeyreği arasında PV elektrik sistemlerinin fiyatları yaklaşık yüzde 60 oranında gerileme sergiledi" açıklamasında bulundu.

 

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Avrupa`da PV sektörü yıllık olarak ortalama yüzde 40 büyüme gösterdi ve üretim maliyetleri yaklaşık yüzde 60 geriledi. Avrupa`da hayata geçirilen PV kapasitesi bakımından Almanya, İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Belçika ve İngiltere lider olan ülkeler. Son beş yılda yıllık üretim rakamları bakımından en hızlı büyüme Asya`da gözlemlendi. Çin, tek başına dünya PV üretiminin yüzde 50`sinden fazlasını gerçekleştirdi.

www.geleceginenerjisi.com

27 Eylül 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR