Aswar, G. Koreli CX ile Türkiye’nin güneşine 450 milyon $ yatıracak

Kuveytli Aswar Group, Türkiye’de güneş enerjisi yatırımı için Güney Koreli CX ile anlaştı. 5 yıl içinde hayata geçecek proje, 450 milyon dolara malolacak.

 

İnşaat ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren Kuveytli yatırım şirketi Aswar Group, Türkiye’de güneş enerjisine yatırım yapacak. Aswar Group’un Türkiye’de kurduğu As Yatırım’ın ortağı ve CEO’su Uğur Akkuş, Güney Koreli CX Concentrix Solar Korea, KEPCO ve Kincoa ile 150 MW’lık güneş santrali kurmak için sözleşme imzaladıklarını söyledi. Türkiye’de 18 bölgede ölçüm çalışmaları yapıp, 20 lokasyon için lisans başvurusunda bulunacaklarını anlatan Akkuş, 450 milyon dolara mal olacak yatırımın 5 yıl içinde hayata geçeceğini kaydetti. Yatırım için gereken paranın büyük bir bölümünün Körfez’den ve Körfez bankalarından alınan kredilerle sağlanacağını vurgulayan Akkuş “Finansman paketinin içinde Güney Koreliler de olacak. Güney Kore’deki şirketi burada aynı zamanda EPC müteahhitliği yapacak, finansman konusunda da destek sunacak” dedi.

 

Tutar 900 milyon $’a çıkabilir

Akkuş, güneş enerjisindeki yatırımlarını şartların el vermesi halinde 150 MW’tan 300 MW’a, yatırım miktarını da 900 milyon dolara kadar çıkarabileceklerini vurguladı. Jeotermal enerji ile de ilgilendiklerini ifade eden Akkuş, yenilenebilir enerji sektöründe lisans alan satan kişilerle görüşme halinde olduklarını belirtti. CX Concentrix Solar Korea’nın Pakistan ve Güney Afrika’da da güneş enerjisi yatırımları yaptıklarını ifade eden Akkuş “Pakistan’da 600 MW’lık güneş santrali kurmak için 1.5 ay önce imza atıldı. 5 yıl sürecek bu proje 900 milyon dolara mal olacak. Güney Afrika’da ise 700 milyon dolarlık yatırımla 300 MW’lık santral kuruldu ve işletmeye alındı” dedi. (Ekonomi Servisi)

http://haber.stargazete.com

27.10.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR