Enerjide fırsatların ülkesi Türkiye

Analizde, Türkiye`de enerjiye olan yüksek talep ve doğalgaz, kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarında yaşanan gelişmeler mercek altına alınıyor.

 

Yenilenebilir enerjide önemli gelişmeler yaşanıyor

Frost & Sullivan analistleri Özeke ve Bakhareva`ya göre 2012 ve önceki yıllardaki gelişmeler ışığında, Türkiye yenilenebilir enerji alanında ciddi bir ilerleme kaydetmiş bulunuyor. Hükümet, 2009 Strateji Belgesi hedefleri çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla önem veriyor. Ancak analistler, yenilenebilir enerjinin kurulu kapasitesine yönelik hedeflerin yalnızca pazar reformunun vaktinde tamamlanması ile gerçekleştirilebilecek gibi göründüğünü belirtiyorlar. Fakat aksi durumda dahi, önemli bir gelişme kaydedilmiş olacağı ifade ediliyor. Bununla birlikte, Frost & Sullivan analistleri yenilenebilir enerji kaynaklarında güneş enerjisinin hala piyasa gelişiminin en başında olan sektör olarak ön plana çıktığını vurguluyorlar. Ancak yakın gelecekte daha önemli bir potansiyele sahip olacağına da vurgu yapıyorlar.

 

2012’nin 2. çeyreğinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan (EPDK) yapılan açıklamalara göre, güneş enerjisi santrali başvurularının Haziran 2013’de yapılması gerekiyor. Bu durum şirketleri istenen 1 senelik veri sebebiyle ölçüm sürecine şimdiden başlamaya itiyor. Özeke ve Bakhareva mevcut durum hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor: "Kurulu kapasite açısından belirlenen 600 MW’lik limitin büyük kısmı 2013 sonuna kadar gerçekleştirilecek gibi görünüyor. Ancak, 500 KW’nin altındaki çatı tipi kurulumlar için ruhsat gerekmiyor. Bu küçük ölçekli kurulumların gitgide daha da yaygınlaşması bekleniyor. Güneş enerjisi piyasası açısından diğer bir önemli faktör de hızla gelişen teknolojiye bağlı olarak düşen fiyatlara karşılık artan verimliliktir. Artan farkındalık da piyasanın gelişimini teşvik edecektir."

 

Yabancı yatırımcının gözü Türkiye`de

Yabancı ilgisine de işaret eden Özeke ve Bakhareva şu görüşü ileri sürüyor: "Şu ana kadar kurulu kapasiteye ilişkin net veriler olmadığı için, kurulu güneş enerjisi kapasitesinin 5-6 MW aralığında olduğu tahmin ediliyor. Ülkenin attığı önemli adımlarla birlikte yurtdışından ülkenin güneş enerjisi potansiyeline yönelik artan bir ilgi söz konusu. Belli yönetmelikler gibi bu adımlar sektör oyuncularının uzun bir süredir beklediği ve pazarı canlandıracak adımlardır. Ancak, orman arazisine kurulumu kısıtlayan en son yönetmelik orman olarak kaydedilen bazı çorak arazilerden dolayı önemli bir engel teşkil edebilir."

www.geleceginenerjisi.com

06.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR