Yerli Su Türbinleri …

Baraj için gerekli olan tirbün ve elektromekanik sistemlerin tamamı artık Türkiye de üretiliyor. Baraj yatırımlarında gözler TEMSAN da olacak.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı na bağlı Türkiye Elektromekanik Sanayi, artık bir baraj için gerekli olan türbin ve elektromekanik sistemlerin tamamını imal ediyor.

 

Şirket, bu yıl 5 ülkeye ihracat yapmaya hazırlanıyor. 2009 yılında sarsılan enerji şirketleri yatırımlara hazırlanıyor. Özellikle hidroelektrik santral lisansı alan şirketlerin baraj inşaatlarına peşisıra başlamaları bekleniyor.

 

Enerji Bakanlığına bağlı TEMSAN şirketinin, Ankara ve Diyarbakır da iki büyük fabrikası var. Bu fabrikalarda barajlar için dev su türbinleri, jeneratör, basınç merkezleri, elektrik sistemleri üretiyor.

 

TEMSAN Genel Müdürü Osman Kadal, "Temsan a malzeme saç olarak giriyor, türbin olarak çıkıyor. Bakır ve saç olarak giriyor. Jeneratör olarak çıkıyor" dedi.

 

Şirket, yerli üretimi artırarak, ithalatı azaltmak isityor. Bu kapsamda Keban Barajının rehabilitasyonunu Temsan yapacak. Devletin bu işten kazancı sadece yaklaşık 100 milyon dolar.

 

Şimdiye kadar sürekli yurtiçi üretim yapan Temsan, şimdi hedef büyüttü. 5 ülkeye ihracat yapmaya hazırlanıyor. 27 milyon dolar ile ilk ihracatını gerçekleştirdi. Bu rakam kısa süre sonra 70 milyon dolara çıkacak. Hedef orta vadede 500 milyon dolar.

 

Öte yandan Temsan, rüzgar ve güneş enerjisinde küçükte olsa üretimlere başladı. Bu konuda verici ve işletmelerde başarılı uygulamalar yapan şirket, özellikle rüzgar türbini konusunda Ar-ge çalışmalarına ağırlık veriyor.

www.trt.net.tr / haber / 24 Ekim

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR