Sokak lambaları LED oluyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sokak aydınlatması alanında tasarruf sağlamak için LED teknolojine geçilmeye başlandığını belirterek, ``Bu uygulamayla 350 milyon liralık tasarruf bekliyoruz`` dedi.

 

Bakan Yıldız, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği`nin (ELDER) 1. Olağanüstü Genel Kurulu`nda gündeme getirdiği ``Sokak aydınlatmasının LED teknolojine dönüştürülmesi``yle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

 

Enerjide tasarruf kültürünü yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirten Yıldız, bu kapsamda kamuoyuna örnek olmak için bir takım çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

 

Türkiye`de 6-7 milyon civarındaki sokak lambasının LED teknolojisine dönüştürülmesi çalışmalarının da bunlardan biri olduğunu bildiren Yıldız, uygulama için iki pilot bölge seçtiklerini bunlardan birinin de Ankara`da İnönü Bulvarı olduğunu açıkladı.

 

``Geçen yıl sokak aydınlatması için Hazine 870 milyon lira ödedi. Bu alanda tasarruf için LED teknolojine geçiyoruz`` diyen Bakan Yıldız, ilk pilot çalışmayı Ankara`da İnönü Bulvarı`nda 46 armatürü LED teknolojisine dönüştürerek başladıklarını ve bu sayede yüzde 41`e varan tasarruf sağlandığını bildirdi.

 

Yapılan laboratuvar çalışmalarının ilave teknolojik çalışmalarla tasarruf oranını yüzde 70`lere kadar çıkartığını ama kendilerinin temkinli davranarak yüzde 41 civarında hesapladıklarını ifade eden Yıldız, ``Bu uygulama sayesinde 350 milyon lira tasarruf bekliyoruz. Tüm lambaların değişmesini yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Kamu olarak enerji tasarrufuna yönelik attığımı adımların özel sektöre ve vatandaşlarımıza örnek olmasını istiyoruz``

 

-LED aydınlatma teknolojisi-

LED, İngilizce`de ``Light Emitting Diode`` kelimelerinin kısaltılmış hali ve ``Işık Yayan Diyot`` anlamına gelir. LED`ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır. LED lambalar, hem genel aydınlatma hem de özel amaçlı aydınlatmalarda kullanılır. Renkli ışık gerektiğinde de hiçbir süzgeçlemeye gerek kalmadan LED`ler çoklu renk üretebilir. Bu, ışığın tüm renklerini üreten beyaz ışık kaynağındaki enerji verimliliği arttırır ve bir süzgeç ile görülür enerjinin bir kısmını süzer.

 

Uzmanlar, LED ürünlerin, genel aydınlatmada akkor lambalara oranla yüzde 80, floresan lambalara oranla ise yüzde 50`ye varan oranda enerji tasarrufu sağladığını belirtirken, karbondioksit salınımını da yüzde 80`e varan oranda azalttığını kaydediyor.

www.sabah.com.tr / ekonomi

09 Kasım 2012

 

LED Light Emitting Diode / Işık Yayan Diyot

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR