Avrupa’da yenilenebilir enerji teşvikleri azaldı

Avrupa’da teşviklerde yaşanan daralma yenilenebilir enerji sektörünü yeni çözüm arayışına yöneltti.

 

Euro bölgesinde yaşanan borç krizi, yeşil enerji yatırımlarına verilen finansal desteğin sınırlanmasına yol açtı. Güçlü büyümenin devam ettiği Brezilya ve Güney Afrika yenilenebilir enerji sektörünü desteklemeye devam ederken, Avrupa ülkelerinde devletler sektöre yönelik teşviklere önemli bir sınırlama getirdi. Bu durum karşısında büyük enerji şirketlerinin Avrupa pazarına yönelik projelerinde de önemli ölçüde düşüler yaşanıyor.

 

Örneğin İtalyan Enel’in temiz enerji birimi Enel Green Power 2010 yılında 2.6 milyar euroluk halka açılmanın ardından, rüzgar, güneş ve diğer yenilenebilir enerji projelerinin üçte ikisini Avrupa pazarına odaklamaya karar vermişti. Oysa bugün Enel projelerinin yüzde 40’ından daha azı Avrupa pazarına yönelik.

 

Bloomberg New Energy Finance’a göre 2012 yılının üçüncü çeyreğinde Avrupa’daki yenilenebilir enerji yatırımları geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 29 gerileyerek 18.2 milyar dolara düştü. Uzmanlar ise yenilenebilir enerji sektörünün Avrupa’daki borç krizinden en fazla etkilenen sektörlerin başında geldiğini ifade ediyorlar.

www.geleceginenerjisi.com

15.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR