Kaçak elektrik sevdası!

Özelleştirmelerle birlikte kaçağın sıfırlanmasına yönelik düzenlemelerin yapıldığı bir süreçte kaçak elektrik kullanımı 2013’te daha da arttı. Doğu illerinde ciddi kayıp var.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin doğusuna elektrik dağıtan Van Gölü ve Dicle elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluk bölgelerinde 2013’te gerçekleşen kayıp Kaçak oranlarının bir önceki yıla oranla arttığını bildirdi. Yıldız’ın verdiği bilgilere göre 2013’te Dicle Elektrik firmasının sorumluluk bölgesinde kayıp kaçak oranı yüzde 75.03, Van Gölü Elektrik bölgesinde ise yüzde 65.84 oranında gerçekleşti. Her iki şirketin sorumluluk bölgesinde de bu oran bir önceki yıla kıyasla artış gösterdi.

 

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün’ün soru önergesini yanıtlayan Yıldız, “Kayıp-kaçak miktarı, dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım sisteminde tüketicilere tahakkuk ettirilen enerji miktarı arasındaki farkı göstermektedir” dedi.

 

Maliyeti kim üstlenecek

“2006-2010 döneminde olduğu gibi 2011-2015 döneminde de her bir bölge için hedef kayıp-kaçak oranları belirlenmiştir. Böylece tüketicilerin daha düşük kayıp kaçak bedeline maruz kalmaları sağlanırken bu hizmeti yerine getiren dağıtım şirketlerine de riskler yüklenmiştir” diyen Yıldız, şunları kaydetti:

 

“Bu kapsamda, verilen hedefler şirketlerin performansları da dikkate alınarak belirlenmiş olup performans düzeyi yüksek olan şirketlerin ödüllendirilmesini, performans düzeyi düşük olan şirketlerin ise cezalandırılmasını temin edecek bir mekanizma dahilinde hedef kayıp-kaçak oranları belirlenmiştir.”

 

Ortalama yüzde 15’lerde

Bakan Yıldız, kayıp kaçak oranlarının 10 yılda yüzde 23-25’lerden yüzde 14-15’lere düşürüldüğünü belirtirken, “Kaçak ve kayıtdışı elektrik kullanımının önlenmesi amacıyla elektrik dağıtım şirketleri tarafından abonelerin ölçü sistemleri kaçak kullanımı engelleyecek şekilde kontrol edilmekte ve kaçak kontrol takibi için kayıp kaçak tarama çalışmaları periyodik olarak devam etmektedir” dedi.

http://ekonomi.milliyet.com.tr

19 Haziran 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR