Günyüzü Köyüne Güneş Enerjisi

Gümüşhane’nin nüfus olarak en büyük köylerinden olan Kürtün ilçesine bağlı Günyüzü köyünde, 51 haneye ORKÖY projesi kapsamında güneş enerjisi sistemi kuruldu.

 

Kürtün Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ORKÖY projesi kapsamında orman köylerinde yaşayan vatandaşların orman üzerindeki insan baskısını ve ağaç kesimini azaltmak amacıyla başlattığı köylerde güneş enerjisi ile sıcak su elde etme projesinde Günyüzü köyüne şu ana kadar 51 adet güneş enerjili su ısıtma sistemi kuruldu.

 

Projenin asıl amacının vatandaşın ormana olan baskısını minimuma indirmek, kaçak elektriğin önüne geçmek ve güneş enerjisinin sağladığı faydalardan yararlanmak olduğunu ifade eden köy muhtarı Rıfat Kaval, “Bu proje için köy muhtarları sene başında Orman İşletme Müdürlüğüne başvuruyor. Bir komisyon kuruluyor, müracaat eden köyler ve köylüler arasında kura çekerek güneş enerji sistemi takılacak evler belirleniyor. Güneş enerji ile su ısıtma sistemi köylülere faizsiz 1 yıl geri ödemesiz 3 yıl taksitle ödemeli olarak bin 700 TL bedelinde veriliyor. Vatandaşımız odun yakarak ısıtmak zorunda kaldığı suyu bu şekilde doğrudan sıcak suya ulaşıyor ve güneş enerjisinden faydalanarak orman üzerindeki baskıyı azaltılıyor. Şu ana kadar 51 eve güneş enerjisi takıldı.” diye konuştu.

 

ORKÖY projesi kapsamında 51 haneye güneş enerjisi takıldığını kaydeden Muhtar Kaval, bu sayının daha da artmasının beklendiğini, bu sayede de orman kesiminin azalacağını, elektrik tasarrufu sağlanacağını ve sürekli sıcak su ihtiyacının karşılanacağını sözlerine ekledi. (İhlas Haber Ajansı)

http://yurthaber.mynet.com

28.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR