Kaçak elektrik tüketimi güneş enerjili pompalarla azaltılacak

GAP İdaresi, elektrik kaçağını azaltmak için `güneş enerjili su pompaları` kullanımı başlattı. İdare Başkanı Karahocagil, güneş enerjisinin tarımda kullanımı için başlatılan çalışmayı kısa sürede uygulamaya koymayı hedeflediklerini söyledi.

 

GAP`da (Güneydoğu Anadolu Projesi) yeni bir uygulama başlıyor. İdare bölgedeki kaçak elektrik kullanımını azaltmak için güneşten faydalanacak. Bunun için en çok kaçak kullanıma neden olan tarımsal sulama için güneş enerjisiyle çalışan pompalar devreye sokulacak. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, konuyla ilgili pilot proje hazırladıklarını söyledi. TEDAŞ verilerine göre bölgedeki kaçakta Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin ilk 3 sırada. Karahocagil`in anlattıklarına göre İdare, bölgeden sudan sonra güneşi de ikinci enerji kaynağı olarak seçti.

 

27 milyar kwh elektrik üretilecek

SADRETTİN Karahocagil GAP Master Planı`nın belirlediği hedef ve büyüklüklere ulaşılabilmesi için yapılması öngörülen kamu yatırımlarının finansman ihtiyacının 2011 fiyatlarıyla 44,5 milyar lira olduğunu söyledi. GAP`ın tamamlanmasıyla 1,82 milyon hektar alanın sulamaya açılacağını ve yılda 27 milyar kWh hidroelektrik üretimi ile ülke ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılanacağını kaydetti.

 

Atıklardan gaz üretilecek

KARAHOCAGİL şu `Tarımsal ve hayvansal atıklardan gaz ve elektrik üretiminin değerlendirilmesi bölgenin enerji kaynaklarının çeşitlenmesini sağlayacak` dedi. Esin GEDİK/ŞANLIURFA

www.aksam.com.tr

04.12.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR