Alman enerji reformu fakirin sırtına yüklendi

Almanya`da yenilenebilir enerjiye geçişin asıl yükü, katma değer vergisinin artırılmasıyla yoksullara yükleniyor.

 

Almanya`da yapılan yeni bir araştırmaya göre nükleer enerjiden vazgeçilerek yenilenebilir enerjiye geçiş, rüzgar ve solar enerji sistemlerinin devlet tarafından sübvanse edilmesi için yoksul vatandaşlara daha fazla yükleniliyor. Alman Ekonomi Enstitüsü IW tarafından yapılan araştırma hesaplarına göre Almanya nüfusunun yüzde onunu teşkil eden en fakirlerin gelirlerinin yüzde 1,3`ü 2013`ten itibaren yenilenebilir enerji teşvikine akacak. Nüfusun yine yüzde onunu oluşturan en zenginlerin gelirlerinin ise yalnızca yüzde 0,2`si bu sektöre gidecek.

 

Alman Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, toplam 1,5 milyar Avroyu bulacak katma değer vergilerinin geri iadesi talebini engelledi. Bakanlık sözcülüğünden yapılan açıklamada, vatandaşların başka sektörlerde tasarrufa gidecekleri, bu yüzden devlet katma değer vergisi gelirlerinde bir değişiklik olmayacağı öne sürüldü.

 

IW araştırmasına göre yenilenebilir enerji sektörünün desteklenmesi için elektrik fiyatlarının artması sonucu fakir ailelerin 2013`te aylık elektrik masrafı 6 ile 8,75 Avro arasında bir artış gösterecek. Zengin ailelerde ise aylık artış 7,20 ile 10,75 arasında görülecek. Yenilenebilir enerji sektörüne destek yüzünden elektrik fiyatlarının artırılmasından sonra haftalardan beri Almanya`da fakir vatandaşlar için yeni bir sosyal tarif uygulanması tartışılıyor.

 

Alman çevre koruma dernekleri IW`nin araştırmasını tek yönlü gördüklerini belirterek eleştirdiler ve enerji reformunun sosyal problemlerin nedeni gibi gösterildiğini vurguladılar. Alman Sendikalar Birliği de yenilenebilir enerjinin giderek artan gelir farklılığının sorumlusu olmadığını, ancak adil bir masraf dağılımı yapılması gerektiğini savundu.

www.dunyabulteni.net

12.12.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR