Afrika`daki güneş çiftliğine Türk markajı
2020`ye kadar 500 MV`lık enerji üretmesi beklenen Afrika`daki "Güneş Çiftliği" projesi Desertec`e bir Türk şirketi talip oldu.
Afrika Güneşi’nin Avrupa`nın elektrik ihtiyacını karşılamasına yönelik geliştirilen "Desetec" projesi için 15 ülke kolları sıvadı. Projenin temelleri Fas`ta atıldı. Ardından Cezayir, Mısır, Libya, Tunus ve Ürdün gelecek. Proje sayesinde 2020`ye kadar Kuzey Afrika ile Ortadoğu`nun enerji ihtiyacının yüzde 100`ünün, Avrupa`nın ise yüzde 15`inin karşılanması öngörülüyor.
TÜRKİYE KİLİT ÜLKE
Projenin temelinde ise Türkiye yatıyor. Çünkü Afrika ile Ortadoğu`dan toplanacak olan enerji Akdeniz`in derinliklerinde yatan binlerce kilometre uzunluğundaki kablolarla Türkiye üzerinden Avrupa`ya aktarılacak. Türkiye`nin projeye 2020 yılında katılması planlanıyor. Türkiye`nin en büyük şirketlerinden birinin projeye katılmak için görüşmeler yaptığı belirtildi. "Desertec"e dahil olan 55 şirketin iki yıl önce Almanya`da oluşturduğu "Dii" adlı konsorsiyum geçtiğimiz ay en büyük toplantısını Mısır`ın başkenti Kahire`de gerçekleştirdi. Burada "Desertec"in ilk aşamasının tamamlandığı açıklandı. Buna göre Fas`ın Ouarzazate adlı bölgesine 500 MV gücünde 12 kilometrekarelik bir "güneş çiftliği" kurulacak. Paneller sayesinde toplanan güneş enerjisi, elektriğe dönüştürülerek depolanacak. 2020 yılına kadar 2 bin MV`lık sistem de kurulacak. Dii`nin CEO`su Paul van Son, konuyla ilgili Sabah`a yaptığı açıklamada Türkiye`nin 2035` te projeye katılacağını söyledi. Toplanan elektriğin Türkiye üzerinden Avrupa`ya dağıtılacağını anlatan Paul van Son, 10 ila 20 yıl içinde bütün ülkelerin birbirleriyle bağlanacağının altını çizdi. Son, konsorsiyuma girmek isteyen bir Türk şirketi olduğunu ancak ismini henüz açıklamak istemediklerini ifade etti.
Maliyeti 400 milyar $
Dii`ye üye şirketler arasında Munich Re, Siemens ve Deutsche Bank var. 2050 yılına kadar Desertec projesinin 400 milyar doları bulabileceği kaydediliyor. Yatırımcıları endişelendiren konu çöl fırtınaları. Paneller saatte 120 kilometre hızla esen rüzgârlara dayanıklı şekilde inşa edilecek.
"Sansasyonel bir proje"
Güneş Enerjisi Enstitüsü Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sıddık İçli, projenin son 10 yıldır Avrupa`da konuşulduğunu ancak gerçekleşmesi için uzun yıllar gerektiğini söylüyor. İçli, "Belki Fas`ta kurulan paneller o ülkenin kendi ihtiyacı için gerçekçi olabilir. Ancak Libya`dan Türkiye`ye elektrik aktarılması fikri sansasyonel" şeklinde konuşuyor.
"İstihdam sağlıyoruz"
Dii CEO`su Paul van Son, projenin internet sitesinde "yeni sömürgecilik" adlı bir başlık açmış. CEO bu bölümdeki açıklamasında, "Ülkeler işbirliği koşullarını kendileri belirliyor. Afrika bu proje sayesinde Avrupa`ya girmiş olacak. Genç nesillere iş olanakları yaratıyoruz" diyor.
www.sabah.com.tr / ekonomi
28 Aralık 2012