Yenilenebilir Enerji Sektöründe Konya’nın Yeri

Yenilenebilir Enerji Sektöründe tüm dünyada çok büyük teknolojik ve ekonomik atılımlar yaşanıyor. Dünya’nın hızla artan nüfus yapısı, buna paralel olarak da sanayi tüketiminin artması büyüyen ekonomilerde Enerji Açığı sorununu ortaya çıkarıyor ve buna ilişkin de çözüm arayışlarını hızlandırıyor.

 

Dünya’nın belirli sayıdaki büyük ekonomilerinin en büyük kaygısı enerji açığı ve bu açığın da gittikçe büyümesi sonucu ekonomik gelişmeye baskı yapması ve bu baskının da kendi vatandaşlarına yönelik ekonomik bunalım ve streslere neden olması… En başta, büyüdükçe enerji açığı da büyüyen Çin ve Hindistan gibi ülkeler yenilenebilir enerji sektöründe hem teknolojik, hem de yasal hem de alt yapı yatırımları ile bu enerji açıklarını kapatmaya ve teknolojik olarak da üstünlük kurmaya çalışıyorlar.

Fosil Kaynaklı Yakıtlardan elde edilen Enerjilerin bulunduğu bölgelerdeki siyasi ve ekonomik istikrarsızlık ve bu enerji kaynaklarının daralma göstermesi hem bu enerji maliyetlerini arttırıyor, hem de çevresel anlamda yeryüzünü daha fazla kirletmesi sonucu yenilenebilir enerji sektörüne yönelik yatırımları daha cazip kılıyor. Geçtiğimiz günlerde de Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Birleşik Arap Emirlikleri`nin Başkenti Abu Dabi’de Geleceğin Enerji Zirvesi Toplantısında yaptığı konuşmada Dünya’nın geç kalmadan Yenilenebilir Enerji Sektörüne çok hızlı bir şekilde yatırım yapmasını ve geç kalınmaması konusunda gerekli adımların atılmasını önerdi. Bu konuda geç kalınması durumunda Dünya`nın çok büyük çevresel felaketlerle karşılaşılabileceği uyarısında bulundu ki zaten bu konuda da Yenilenebilir Enerji Uzmanları da buna paralel söylemlerde bulunuyorlar.

 

Geçen hafta Konya Televizyonu`nda da konusunda uzman isimlerle bu konuyu uzunca tartıştık. Konya-Karaman Bölgesi Avrupa ve Türkiye Genelinde özellikle de Güneş Enerjisi konusunda yatırım yapılabilecek ender bölgelerden biri olarak göze çarpıyor. Dünyanın belli başlı Güneş Enerjisi Sektörü ile yakından ilgilenen dev firmaların ilgisini çekiyor.

 

Geçen yıl Hükümet Konya ve Bölgesinin bu özelliğini de dikkate alarak Karapınar Bölgesinde Enerji İhtisas Bölgesi kurulması yönünde çok önemli bir karar aldı. Bu kararla bu bölgeye yatırım yapacak olan firmalara yönelik sanırım önemli kolaylıklar ve teşvikler sağlanacak.

 

Karapınar Enerji İhtisas Bölgesinin kurulması kararı tabi ki her şeyi çözmeyecek. Enerji Yasalarında meydana gelen karışıklıklar uygulamaların hangi esaslar doğrultusunda hayata geçeceği, teşvik sistemlerinin neyi nasıl kapsadığı, Karaman Bölgesinde yatırım yapmayı düşünen firmaların durumlarının ne olacağı v.b. gibi birçok soru da hala yanıt bekliyor.

 

Yenilenebilir Enerji Sektöründe en önemli sorunlardan biri de teknoloji transfer sorunları ve üretim maliyetleri sistemi sorunu. Özellikle Güneş Enerjisi yatırımcılarının en büyük sıkıntısı Güneş Enerjisi PV’lerinin ithal olması ve Türkiye’de bunun üretilmesi için yeterli teşvik kapsamına alınmaması söz konusu. Bu da hala bu alanda yapılacak yatırım maliyetlerinin yüksek olmasına yol açıyor ve Güneş Enerjisi Sektörüne yapılacak yatırımların bir türlü istenilen düzeyde hızlandırılmasına engel teşkil ediyor. Çinli üreticilerin de bu sektörde Dünyada hızla boy göstermeleri sonucunda Dünya Fiyatlarında büyük bir düşüş yaşanmış olsa da bu henüz maliyetleri yeteri kadar aşağıya çekebilmiş değil.

 

Yenilenebilir Enerji Sektöründe Konya Ortak Aklı iyi kullanabilirse çok ileri düzeyde bir Enerji Endüstri Bölgesi olabilir. Bu da Konya’yı bu sektörde hem teknoloji üreten, hem de bu alanda enerji üretip dağıtan bir bölge haline getirebilir. Bekleyip görelim demeden işin ilgililerini takip edip sık sık bu konuları gündeme taşımamız gerekiyor. Mehmet Konuk

www.merhabahaber.com

17.01.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR