Sabancı Üniversitesi Türkiye`nin Elektrikli Araç Şarj İstasyonuna Sahip İlk Üniversitesi

 

Dünyanın en çevreci üniversitelerinin sıralandığı “UI Green Metric Ranking”de yer alan Sabancı Üniversitesi, çevre duyarlılığı konusundaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Elektrikli taşıt şarj istasyonu kurulumu alanında hizmet veren Eşarj ile işbirliği ile Türkiye’de ilk defa bir üniversite kampüsüne elektrikli araç şarj istasyonunu kuruldu.

 

Sabancı Üniversitesi Türkiye’nin elektrikli araç şarj istasyonuna sahip ilk üniversitesi oldu. Türkiye’nin en yaygın şarj istasyonu ağını kurma hedefiyle 2008 yılında çalışmalarına başlayan Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş. , Türkiye’nin en prestijli üniversitelerinden Sabancı Üniversitesi’ne elektrikli şarj istasyonu kurdu.

 

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye, Avrupa’da elektrikli otomobillere yönelik en büyük ilgiyi gösteren ülke konumunda bulunuyor.  Gerek çevre duyarlılığı gerekse maliyetler bazında elektrikli taşıtların önemi her geçen gün daha artarken, bu bağlamdaki en önemli çalışmalardan birini de elektrikli şarj istasyonu kurulumu oluşturuyor. Sabancı Üniversitesi ile işbirliği yapan Eşarj, özel tip (ev tipi ) ve ticari tip şarj istasyonlarının satışı ve kurulumu, istasyon ağı kurulumu ve kendi ayrı ağını kurmak isteyen yatırımcılara şarj istasyonu ve şarj istasyonu ağ hizmetlerinin tedariki konularında tüm kurum ve sektörlere yönelik hizmet sunuyor.

 

İşbirliğinden duydukları mutluluğu dile getiren Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker, üniversitenin çevre konusundaki çalışmalarını da şöyle özetliyor:

 

“Üniversitemiz kuruluşundan bu yana çevre ve enerji konularına büyük hassasiyetle yaklaşıyor. Sabancı Üniversitesi’nde, atık suları, kendi yarattığımız bir uygulamayla sulama suyu haline getiriyoruz. Bu sular, kurduğumuz sistemle damlardan toplanan yağmur ve kar sularıyla birlikte üniversitenin içindeki 35 dönümlük yapay gölette biriktiriliyor. Üniversitenin günlük bin 800 ton civarındaki sulama ihtiyacının bin 300 tonu bu gölden karşılanıyor, geriye kalan 500 tona yakın su ise lavabo, klozet ve duşlarda kullanılan suların, borularla pis su arıtma tesisinde arıtılmasıyla elde ediliyor.

 

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, Türkiye’de 2010 yılından bu yana Akbank’ın desteğiyle, şirketlerin sera gazı salımları ve iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcılarla paylaşmaları yönünde önemli bir adım olan ve dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi olarak kabul edilen Karbon Saydamlık Projesi Türkiye’yi yürütüyor. Ayrıca 2011 yılında, enerji ve iklim değişikliğinin giderek artan büyük stratejik önemi ve dünya enerji denkleminin ağırlık merkezinin doğuya kayması görüşüyle hem karar alıcılar hem de özel sektöre hizmet vermek üzere İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi’ni (IICEC) kurduk. Son olarak, Endonezya Üniversitesi tarafından üç yıldır hazırlanan ve dünyanın en çevreci üniversitelerinin sıralandığı “UI Green Metric Ranking”de iki yıldır yer alıyoruz.”

 

Sabancı Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri işbirliği sebebiyle çok mutlu olduklarını ifade eden Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Ali Barut; “Üniversitelerimiz bugünün gençleri yarının iş insanları ve yöneticilerinin yuvası. Çevreci yaklaşımın bu genç kitle nezdinde artmasına ne kadar destek olabilirsek o kadar yaşanabilir bir dünyaya sahip olacağız. Sahip olduğu ileri görüşlü vizyon ve çevreci anlayışıyla Sabancı Üniversitesi bu alanda bir ilke imza atmış bulunuyor. Biz de bu ilkin yeni açılımlara vesile olmasını diliyoruz” diyor.

www.limitsizenerji.com

24.01.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR