Tarımsal Tedarik Zincirindeki İsraf Güneş Enerjisiyle Önlenebilir

 

“Hindistan’da hasatların toplandığı yerden son tüketiciye ulaşması arasında geçen süreçte mahsüllerin bozulma oranı %30 ile %40 arasında değişiyor.”

 

Kısıtlı kaynaklar ve yaşanılan güçlüklerin, yaratıcılığı besleyen ana unsurlar olduğunu söylenir. Hindistan’da mahsüllerin tarladan son tüketiciye ulaşana kadar aşırı sıcağın etkisiyle bozulması ve zaten kaynak sıkıntısı yaşan ülkede ciddi israflar yaşanması, israfı önlemek adına yaratıcı girişimlere yol açıyor.

 

Hindistan’daki yetkililerin tahminine göre,  hasatların toplandığı yerden son tüketiciye ulaşması arasında geçen süreçte mahsüllerin bozulma oranı %30 ile %40 arasında değişiyor. Böylesi ciddi israflar ne yazık ki oldukça yaygın zira çok az çiftçinin elektriğe erişimi var.

 

Hindistan’ın Kaliforniya’sı diye düşünülen, ülkenin en endüstrileşen şehirlerinden biri olan Tamil Nadu’da bile, nüfusun sadece %40’ının elektriğe erişimi var. Halbuki tarımsal verimlilik için düzgün saklama şartlarını oluşturmak, diğer bir deyişle, elektrik şart.

 

Sıkıntıyı çözmek için Cincinnati Üniversitesi’nden işletme ve mühendislik öğrencileri, yerel Ohio şirketleri ile birlikte besinlerin tedarik zincirinde bozulmadan saklanabilmesi amacıyla, güneş enerjisiyle çalışan küçük soğutucu barakalar yapabilmek için kolları sıvadı. SolerCool adını verdikleri konteyner, sadece sekiz güneş paneli ile çalışıyor ve gün içinde şarj olan bataryası ile geceleri bile uygun sıcaklıkta ürünleri muhafaza edebiliyor. Bu projede en sıra dışı parça ise soğutucu sistemin kompresörü.

 

Soğuk havayı yaratan kompresörler tam bir enerji emici olarak çalışıyor. Neyse ki, projeyi yapan takım sadece bir kaç güneş paneli ile çalışacak kompresörü üretebilen bir firma buldu. Bu kompresörler küçük, etkili ve değiştirilebilir. Hatta bu kompresörlerin değiştirilmesi, yazıcıdaki kartuşu değiştirmek kadar basit bir şekilde yapılabiliyor. Bu sayede kompresör arızaları da çok kısa sürede giderilebiliyor.

 

Projeye Siemens’ten katılan Mr. Reyazat’a göre bu rakam, bir kaç çiftçinin imkanlarını birleştirip konteynerı birlikte paylaşabilecekleri anlamına geliyor. “Ürün fiyatının erişebilir olması konusunda çok hassasız; maddi imkanları kısıtlı çiftçilerin erişebileceği bir fiyat seviyesinin yakalanabilmesi için yeni yollar arıyoruz” diyerek de araştırma sürecinin devam ettiğini belirtiyor.

www.limitsizenerji.com

02.02.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR