KOROZYON

Korozyon, metalin içerisinde bulunduğu ortamın metal üzerinde elektro kimyasal bir tahribatı olarak tarif edilebilir. Mesela Kkorozyon sebebi ile delinen bir doğal gaz borusunun meydana getireceği can ve mal kaybı göz önüne alınınca korozyona karşı alınacak tedbirlerin ve yapılan harcamaların gereği daha iyi anlaşılabilir. Korozyonun sebebi, kararsız haldeki metalin serbest elektronlarını vererek pozitif iyon oluşturması, elektronları olan mukabil malzemenin ise negatif iyon oluşturması neticesinde pozitif iyonlarla negatif iyonların arasındaki çekim kuvvetinin etkisi ile kararlı bir metal bileşiğinin metalin yüzeyinde pas olarak teşekkül ederek metali tahrip etmesidir.

 

KATODİK KORUMA

Korozyona karşı önlemlerin en güçlüsü KATODİK KORUMA dır. Katodik korumanın temel ilkeleri elektro- kimyasal korozyon teorisine dayanmaktadır.

 

Zemine gömülü ve boyu yüzlerce kilometreyi bulan boru nakil hatlarından evlerde kullanılan sıcak su hazırlama tesislerine kadar hemen hemen her alanda başarılı uygulamaları vardır. Bundan da öteye zemin, su ve deniz suyu gibi değiştirilmesi veya korozifliğini sınırlama işlemine genellikle olanak bulunamayan ortamlarda, geniş yüzeyli çelik yapılar (zemine ve suya terk edilen çelik boru hatları, depolar, deniz taşıma araçları, su veya zemine gömülü köprü ayakları vb.) korozyona karşı korumak için natifsiz bir yöntemdir. Katodik koruma korozyona uğrayan metallerin katot olarak polarizasyonunu gerektirir. Bu korunacak metali daha aktif bir meta ile (galvanik anot veya kurban anot) eşleyerek sağlanacağı gibi dıştan akım uygulayarak da gerçekleştirilebilir. İlk yöntem de koruma için gerekli doğru akım korunan metal ve galvanik anot çiftinin oluşturduğu hücre tarafından üretilir.

 

Galvanik anotlar koruma sırasında belirli hızlarla çözünerek ağırlıklarını kaybederler. Bunları uygun zaman aralıklarıyla yenileyerek koruma işlevine süreklilik kazandırılır. İkinci yöntemde korunan metal ve anot çiftinin akım üretir nitelikte olması gerekmez. Çünkü koruma için gerekli akım uygun bir dış kaynaktan çekilir. Yavaş çözünürlük yanında ekonomik olan malzemeler anot malzemesi olarak kullanılır.

 

Galvanik anotlu, katodik koruma sistemlerinde kullanılan anot malzemeleri genellikle çinko, alüminyum magnezyum dur.

 

Dış akım kaynaklı katodik koruma sistemlerinde Fe-si, Pb-Sb-Ag, Ti bazlı anotlar kullanılır.

 

UYGULAMA

Katodik koruma uygulandığı alanlar

Yeraltı yakıt ve petrol depolama tankları ve toprak seviyesi tank tabanları, Yakıt ve petrol dağıtım sistemleri, Toprak seviyesi veya üstündeki sıvı depolama tanklarının iç kısımları, İçme suyu  dağıtım sistemleri, Doğal gaz dağıtım sistemleri, Sıkıştırılmış hava dağıtım sisitemleri, Yangın sistemleri, Kanalizasyon sistemleri, Deniz rıhtımlarının çelik kazıkları, İskele çelik kazıkları, Scada, Kontrol, Bina, Konteyner …

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR