Güneş elektriği 2014`te sürdürülebilirliği garantileyecek

Deutsche Bank tarafından yapılan bir analizde güneş elektriğinin teşvik ihtiyacının 2014`te kalkacağı öngörüldü.

 

Deutsche Bank tarafından yayınlanan bir analizde panel maliyetlerinin düşmesi ve teknolojik ilerlemenin 2014`te güneş elektriği üretiminin dünyanın birçok yerinde devlet desteklerine olan ihtiyacını ortadan kaldıracağı öngörüldü.

 

Kuruluşun analizinde halihazırda Hindistan ve İtalya gibi ülkelerde güneş elektriğinin şebeke fiyatları ile rekabet edebildiği ifade edilirken 2014`te ise bu durumun Asya ve Avrupa ülkelerinde de yoğun olarak görülebileceği ifade edildi.

 

Analizdeki bilgilere göre Hindistan`da güneş enerjisi ihalelerinde oluşan aşırı rekabet fiyatların kilovat-saat başına 12 sent`e kadar gerilemesine neden olurken, ülkenin büyük şirketleri kendi tüketimleri için ise büyük ölçekli yatırımlar planlıyor.

 

Çalışmada ayrıca Güney İtalya`da teşviksiz güneş enerjisi yatırımı hazırlıkları yapıldığı bilgisi verilirken, halihazırda ülkedeki birçok küçük ölçekli ticari işletmenin elektrik ihtiyacını yüzde 50 oranında güneş enerjisinden sağlayabildiği ifade ediliyor.

 

Alman finans kuruluşuna göre 2013 yılında güneş paneli talebi küresel ölçekte bir önceki yıla göre yüzde 20`lik büyüme göstererek 30 GW seviyesine ulaşacak. Çin`in 10 GW`a ulaşabilecek talep ile lideri olacağı pazarda, ABD, Almanya, İngiltere ve İtalya`da ilk beşte yer alan ülkeler olabilecek.

 

Deutsche Bank geçen yılın Ocak ayında New York ofisinin bulunduğu 50 katlık binanın tepesinde 122.4 kW gücünde fotovoltaik sistem kurulumu gerçekleşmişti. Bankadan yapılan açıklamada bu kurulumun Manhattan`daki en büyük kurulum olduğu belirtilmişti.

www.yesilekonomi.com

22.03.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR