Türkiye`ye Yeni Bir Meslek Geliyor

Antalya`da GQ solar enerji firması, Türkiye`nin ilk sertifikalı solar enerji montörlerini yetiştirmek üzere 30 kursiyer ile eğitime başladı.

 

Antalya`da GQ solar enerji firması, Türkiye`nin ilk sertifikalı solar enerji montörlerini yetiştirmek üzere 1`i kadın 30 kursiyer ile mesleki eğitime başladı. Üç aylık kurs sonunda kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek. Sertifika ile isteyen kendi işyerini açabilecek isteyen Almanya`da staj ve iş imkanına sahip olabilecek.

 

Özel Kariyer Meslek ve Dil Kursu Kurucu Genel Müdürü Ayşe Özkan, `Mesleğiniz ve işiniz güneş olsun` sloganıyla eğitim hayatına 30 kursiyerin katılımıyla başladıklarını söyledi. Türkiye`de gelecek yüzyılın mesleğini başlattıklarını belirten Özkan, şöyle konuştu: "Teknoloji ilerledikçe enerji ihtiyacı artacaktır. Dolayısıyla biz bu ihtiyaca cevap vermek için yetişmiş iş gücü yetiştiriyoruz. Kursun, Milli Eğitim Bakanlığı`nın meslek olarak aldığı resmi ismi ile `Güneş Enerjisi Sistemlerinin Kurulum Bakım Onarım ve Ölçüm Teknikleri`dir. Biz kısaca adına `solar montörlük` diyoruz. Kursiyerlerimize 10 günlük teorik eğitimin ardından görsel ve uygulamalı eğitim veriyoruz. Hiç elektrikten anlamayan bir kişiyi bile bu eğitimi verebiliyoruz."

 

Türkiye`nin bugün dışarıdan enerji ithal ettiğini ifade eden Özkan, şunları söyledi: "Eğer hızlı bir şekilde bu yayılım olursa beş yıl sonra Türkiye`nin dışarıdan enerji ihtiyacı olmayacaktır. Bu panelleri her yere döşediğimizde masmavi camla kaplı her eve yetecektir üretilen enerji. `Güneş kapla Türkiye` isimli bir proje başlatmak istiyoruz. Ülkemizi güneş enerjisi tesisleri ile kaplamak istiyoruz."

 

İŞ-KUR İLE ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Sistemi Almanya`dan getirdiklerini ifade eden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Almanya`da yılda 900 saat güneşlenme süresi, Antalya`da ise dört katı 3600 saat güneşlenme süresi var. Almanya`da 9 senede kendini amorti eden sistem Antalya`da 2.5 yılda edecek. Ortalama 100 metrekarelik bir eve kurulacak tesisin fiyatı 5 bin lira civarında. 2.5 sene içinde elektrik faturası öder gibi sistemin fiyatı ödeniyor. 25 yıl garantisi var. Kursu bitirenler, öncelikle kendi işlerini yapabilirler. İş-Kur`la çalışmamız var. İşletmeler elemanlarını yetiştirebilir. Yurt dışına staja gitmek ya da orada çalışmak isteyen kursiyerlere yardımcı oluyoruz. Kursu bitirenlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriliyor."

 

İLK SERTİFİKALI USTALAR OLACAK

Üç ay sürecek kursta GQ Solar Enerji olarak, güneş enerjisi PV kurulumu, onarım, bakım ve ölçüm teknikleri kursunu, Türkiye`nin ilk sertifikalı solar enerji ustalarını yetiştirmek üzere kurduklarını kaydeden Özkan, kursta PV hakkında genel bilgiler, çevre koruma ve geri dönüşümleri, elektro tekniği temel konuları, fotovoltaik bilgiler, PV sektör ürünleri ve kavramları, kurulum teknikleri, ölçüm teknikleri, bakım ve onarım teknikleri, yasal düzenlemeler, PV güvenlik sistemleri ve sigortalama konuları, iş güvenliği, girişimcilik ve PV konusu teşvikleri konularının öğretileceğini belirtti.

 

ŞANSLIYIZ

Kursiyerlerden Mustafa Erdoğan, elektik ve elektroniğe ilgisinin olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sıhhi tesisat sektöründeyim. Amatör olarak güneşten elektrik üretiyorum. Burada eksik kaldığımız alanda yeni bilgi öğreneceğiz. Kurs sonunda güneş enerjisinden elektrik üretme sisteminin kurulumunu ve satışını yapabilen yetkin kişiler olacağız. İlk olduğumuz için de şanslıyız."

 

İŞYERİMİ KURMAK İSTİYORUM

Kursun tek kadın katılımcısı Çiğdem Tunçbilek de, yenilenebilir enerjiye karşı ilgisinin olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kursun Antalya`da olması bizim için bir şans. Dünyada her ülke ALTERNATİF enerji üretimine yöneliyor. Güneşlenme süresinin fazla olduğu ülkemizde güneşten enerji üretiminde geç kalındığını düşünüyorum. Yeni bir sektör olan bu alanda ilkler arasına girmek çok önemlidir. Bu alanda yükselmek istiyorum. İleride sertifikamı aldığım zaman kendi işyerimi kurmak istiyorum." Antalya (İHA)

www.haberler.com

27.03.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR