Güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye fikri gerçeğe dönüşüyor…

Merhabalar sevgili okurlar. Bildiğiniz gibi, 2012 yılından itibaren Eylül ayının ilk Salı günü “Dünya Cerebral Palsy Günü” (World CP Day) olarak ilân edilmiş ve bu özel gün kapsamında bir farkındalık kampanyası başlatılmıştı.

 

Amerika ve Avustralya’dan başlayarak hızla dünya ülkelerine yayılan, Türkiye’de de Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) öncülüğünde yürütülen “1 Dakikada Dünyamı Değiştir” (Change my World in 1 minute) adlı kampanyanın sonuçlandığını 10 Aralık 2012 tarihli yazımla duyurmuştum sizlere.  Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı kampanyada en çok oy alan üç öneriden birinin Bursa’dan Alper Şirvan tarafından gönderilmiş olduğunu da yine bu yazıda müjdelemiş ve en çok oy alan projeleri hayata geçirecek yatırımcılar arandığını söylemiştim. Şimdi de, Alper Şirvan’ın “güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye” proje önerisinin gerçeğe dönüşmekte olduğunu müjdelemek istiyorum.

 

Bursalı Alper Şirvan tarafından hayal edilerek önerilen güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalyenin prototipi, Amerika’daki Virginia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından üretilecek. Güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalyenin üretime geçmesiyle, yalnızca Cerebral Palsy’liler değil, tüm bedensel engelliler için toplumsal hayata katılım daha kolay olacak. Üretilen prototip sandalye Amerika’da gerçekleşecek bir tören ile Alper Şirvan’a hediye edilecek.

 

Güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye fikrinin sahibi Alper Şirvan konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini; “8 yıl kamuda çalıştım ve işime akülü tekerlekli sandalyemle gidip geldim. Aracımın şarjını takip etmek, yolda kalmamak benim için daima önemli oldu. Yaşadığım şehir Bursa, yokuşları ile meşhur bir şehir. Evimin çevresinde akülü sandalyem ile 3 km`den uzağa gidemiyorum. Hal böyle olunca, güneş enerjili tekerli sandalye fikrini düşünmeye başladım. Dünya CP Günü “1 Dakikada Dünyamı Değiştir” kampanyası, fikrimi geniş kitlelerle paylaşmam için büyük bir fırsat oldu. Güneş enerjili tekerlekli sandalye üretimi başladığı zaman birçok engelli dostumuz sokaklarda özgürce ve istediği gibi gezebilecek” diyerek ifade ediyor.

 

Facebook arkadaşım Sevgili Alper’e fikrini paylaşıp bizlerin hayatında fark yaratacak bir yeniliğe öncülük ettiği için teşekkür ediyorum. Hayallerinin hiç tükenmemesini ve tıpkı güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalyede olduğu gibi hep gerçeğe dönüşmesini diliyorum. Güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalyenin seri üretimine geçilmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Çünkü ben de böyle bir sandalye kullanmak istiyorum.

 

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile... (Ayşegül Domaniç Yelçe)

www.hurriyet.com.tr

03.05.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR