Ekonomi Gazetecilerinden Küresel Isınma ve Enerji Verimliliği Kurultayı

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından bu yıl 5`incisi düzenlenen Küresel Isınma Kurultayı İstanbul Sanayi Odası`nda yapıldı. Açılış konuşmalarını EGD Başkanı Celal Toprak, Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük`ün yaptığı Kurultay`ın `Medya Enerji Verimliliğine Nasıl Bakıyor?` başlıklı oturumunda, gazete, televizyon ve ajansların bu konudaki tutum ve tavırları ele alındı.

 

Şekerbank TAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan`ın yönettiği panele konuşmacı olarak; Cihan Haber Ajansı Ekonomi Editörü Ramazan Solak, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Müdürü Yakup Kocaman, Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Özlem Dalga ve CNN Türk`ten program yapımcısı ve yönetmeni Güven İslamoğlu katıldı.

 

Oturum başkanı Göktan açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye`nin enerjisinin yüzde 75`ini ithal ettiği için kaynakların hızla kullanıldığı takdirde önümüzdeki 10 yıl içinde enerji ihtiyacının 2 katına çıkacağını vurguladı. Göktan, "Burada iki konu önemli. Biri enerji arzının artırılması, bilhassa yenilenebilir kaynaklarla büyütülmesi. Diğeri de enerji verimliliği yatırımlarının yapılması. Biz, kurum olarak burada rol aldık. Enerji yatırımları için Ekokredi ürünümüzü ortaya koyduk. Bu ürünümüz enerji verimliliğine imkan tanıyan yatırımları, birey, şirket vb temelde teşvik ediyoruz." dedi. Göktan, Ekokredi ile 35 bin birey ve şirkete toplam 424 milyon lira kaynak sunduklarını söyledi. Enerji yatırımları ve verimliliği için gerekeni yaptıklarını aktaran Göktan, ekonomi basının hem haberleri hem yorumları ile bu anlamda toplumun bilincini artıracağını sözlerine ekledi.

 

Cihan Haber Ajansı Ekonomi Editörü Ramazan Solak, enerji konusunda medyanın en çok zam haberlerine ilgi gösterdiğini belirterek, bunun altında akaryakıt, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın hem şirketleri hem vatandaşı yakından ilgilendirmesinin yattığını belirtti. Enerji verimliliği konusunda özellikle kadın ve çocukların bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Solak, bu sayede konutlarda önemli oranda tasarruf sağlanabileceğini kaydetti. Solak, diğer yandan Türkiye`nin büyüyen bir ülke olduğunu, yeni enerji yatırımlarına ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu anlamda çevreyi kirletmeye devam edeceğini ifade etti ve "Önemli olan verdiğimiz zararın ne kadarını telafi edebileceğimiz. Bir termik santral yaptığımızda, örneğin yanına orman yapabiliyor muyuz, zararlarını en aza indirecek tedbirler alabiliyor muyuz, bu önemli." şeklinde konuştu.

 

Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Özlem Dalga ise toplumun önemli bölümünün enerji verimliliği bilincinin olmadığından yakınırken, enerji verimliliği konusunda hazırladıkları sokak röportajlarını örnek gösterdi. Televizyon olarak bu konuda yayınlar yaptıklarını aktaran Dalga, "Bunun ekonomi basınından tüm medyaya yayılması da gerekiyor. Biz bunları gazetede ve televizyonlarda ele alıyoruz. Ama bunlar daha çok irdelenmeli, daha popüler olmalı." temennilerinde bulundu.

 

Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent de Türkiye`de enerji tüketiminin Avrupa`yı kat kat aştığına dikkat çekti. Tüketimde evlerin önemli payı olduğuna temas eden Levent, enerjide milyarlarca doların savrulduğunu kaydederek, "Avrupa mantolamada ilerledi, ilerliyor. Bu anlamda onlarla aramızda 50 sene var. Şu an Türkiye`de kentsel dönüşüm yapılıyor; burada yasal metinler yeniden ele alınabilir, enerji önlemlerine başvurulabilir." ifadelerini kullandı.

 

Yeni Şafak Ekonomi Müdürü Yakup Kocaman da konutlarda güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak gerektiğini belirterek, "Türkiye`de 7 milyon konut kentsel dönüşüm dahilinde. Bu, miktar olarak 500 milyar dolara varıyor. Onun birkaç milyar dolarını, birkaç 10 milyar dolarını enerji verimliliği ile ilgili bölümü teşkil edebilir." dedi.

 

CNN Türk`te çevre ve doğa üzerine program yapan Güven İslamoğlu, enerji verimliliğinin önemli ve anlamlı olduğunu ancak artan enerji yatırımlarına bağlı olarak doğayı korumanın güçleştiğini dile getirdi. İslamoğlu, enerjide hep yatırım tarafının konuşulduğunu ifade ederken, bunun çevreye dönüşü ile ilgili düşünülmediğinden dert yandı. Enerjinin, organik yiyeceklerin ve enerji tasarrufu yapan makinelerin pahalı olduğu için vatandaşlar tarafından talep edilmediğini de belirtti. CİHAN

www.haberler.com

14.05.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR